De waarheid over complottheorieën: complotten bestaan al sinds Bijbelse tijden, toch is niet alles een complot

In deze column gaat Simon van Groningen in op complotdenken, waar tegenwoordig veel om te doen is. Complotten bestaan al duizenden jaren en zijn daarmee een realiteit in het menselijk bestaan; er komen zelfs in de Bijbel al complotten voor. Maar de Bijbel waarschuwt ook om niet altijd alles maar als complot te beschouwen. Op zondagen publiceren we regelmatig artikelen die in het teken staan van actualiteiten met een context omtrent religie of over (christelijke) religie/spiritualiteit zelf. In deze steeds meer van God losgezongen, steeds nihilistischere maatschappij, lijkt ons dit geen overbodige luxe. Destemeer daar decennialang de neo-/cultuurmarxisten en de linkse hegemonie mensen de kerk bewust uit hebben gedrongen, is het wellicht zaak om ons hier juist nog eens over te bezinnen. Immers, de Kerk en/of (christelijke) religie heeft over een spanne van duizenden jaren een enorme impact gehad op de vorming van de Westerse beschaving en juist daarom in deze tijd goed om op zaken ook in die context te blijven reflecteren, voor zowel religieuze lezers als NIET-religieuze lezers.

Afbeelding The Conspiracy of Claudius Civilis van Rembrandt, National Museum of Fine Arts, Stockholm, Sweden, door: Ninara op flickr.com, licentie CC BY 2.0

#KerkOpZondag

Het kan je maar overkomen, een complotdenker genoemd te worden. Dat is iemand die de overheid niet vertrouwt, overal iets achter zoekt. Complotdenkers zijn “wappies”. Beetje gekke mensen, die niet gewoon meedoen. Het voor een ander doen. Onverantwoordelijk zijn. Maar is dat wel zo?

We weten allemaal wel dat er complotten bestaan. Al is het maar om opa en oma die 40 jaar getrouwd zijn te verrassen met iets waarvan de hele familie weet en zij niet. Maar ook bankovervallers, ontvoerders en andere criminelen spreken met elkaar af:”Mondje dicht!”.

De geschiedenis is vol van complotten.

De geschiedenis is vol van complotten. Om de keizer om te brengen, een staatsgreep te plegen, samen een oorlog te beginnen.

Ook de Bijbel schrijft erover. Ik zal er drie noemen, overduidelijk:

  1. De zoon van David, Absalom, verzamelt mensen om zich heen (50), gaat bij de poort zitten om iedereen te misleiden, neemt de raadsheer van zijn vader, Achitofel in dienst. Als David hoort van de mogelijke staatsgreep (door zijn zóón notabene) bidt hij dat Absalom niet naar Achitofel zal luisteren. Het complot wordt opgerold en Absalom sterft. In 2 Samuël 15 kun je er van alles over lezen.
  2. Als Paulus gevangen zit zijn er meer dan 40 mannen die tegen hem samenzweren. Zij zullen niet eten of drinken voor Paulus gedood is. Maar Paulus neefje hoorde van dit complot en vertelde het aan Paulus. Die wist zich vervolgens handig (en naar God’s plan) te beroepen op de keizer en bleef zo uit de handen van deze samenzweerders. Lees maar Handelingen 23, spannend verhaal.
  3. Als Jezus is opgestaan uit de doden, smeedt het Sanhedrin een complot met de soldaten die hem bewaakten. Zij verspreidden het fake-nieuws dat de discipelen hem hadden gestolen. Ze betaalden er goed voor met hun steekpenningen. Zij zouden dan wel voor zorgen dat de Romeinse overheid deze soldaten niet disciplinair zou straffen voor hun nalatigheid. Een beetje doorzichtig complot, maar bijna alle Joden geloofden het…en geloven het, tot op de dag van vandaag.

Natuurlijk moeten we niet alles een complot noemen. Ook daar is de Bijbel duidelijk over. In Jesaja 8:12 en 13 staat dat zij niet alles een complot moeten noemen wat al fluisterend rondgaat. Wees waakzaam.

In Jesaja 8:12 en 13 staat dat zij niet alles een complot moeten noemen wat al fluisterend rondgaat. Wees waakzaam.

Ik weet zeker dat er complotten bestaan. Tussen overheden, machten, over geld en macht en seks. Dit laatste vooral als het over kindermisbruik gaat want bij volwassenen mag bijna alles tegenwoordig. Het complot van de aanval op het huwelijk laat ik nog maar even zitten.

Is de hele corona pandemie een complot? Er gaat wel veel mis. Of goed. Het is maar hoe je het bekijkt. Staten die elkaars terminologie overnemen. Build Back Better. Een vaccin wat vanaf het begin de énige oplossing moet zijn en waardoor geneesmiddelen worden geweerd. Mensen die weerwoord bieden de mond snoeren, tot zelfs in de tweede kamer:”Dit kan echt niet”, zei minister de Jonge toen van Haga moeilijke vragen stelde over het vaccin.

Ik heb geleerd te vragen. Bij de politie al. De 7 gouden W’s. Wie, wat, waar, wanneer, waarom, waarmee en waardoor.

Ik heb geleerd te vragen. Bij de politie al. De 7 gouden W’s. Wie, wat, waar, wanneer, waarom, waarmee en waardoor. Die vragen blijf ik stellen. Ook hier. Dat doe ik bij de Bijbel, bij onderzoeken, maar dus ook bij maatschappelijke kwesties. Hadden er maar meer mensen als Pieter Omtzigt en Renske Leyten in de tweede kamer gezeten. Met dit soort goede vragen over de toeslagenaffaire. Maar die mochten ook toen niet gesteld worden. Althans, daar heb ík geen actieve herinnering aan.

Ga naar het originele artikel als u eventueel een reactie wilt achterlaten: https://dezedagen.com/2021/05/01/de-waarheid-over-complottheorieen/ – Deze Dagen. Geschreven door Simon van Groningen, een voorganger en voormalige politieman die schrijft in zijn blog Dezedagen.com over maatschappij, actualiteiten en religie.

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...