Na besluit Unilever overweegt nu ook Shell naar Engeland te verhuizen door BREXIT

De doemprofeten van de EU en anti-BREXIT hielden altijd maar vol dat als het Verenigd Koninkrijk de EU zou gaan verlaten, grote bedrijven het land zouden verlaten en hun zetel naar binnen de EU zouden verplaatsen.

Het verhaal van de pro-EU-ers is ten slotte dat de alsmaar toenemende bureaucratische molensteen van Brussel goed is voor de interne markt. En zeker is het zo dat een aantal bedrijven ervoor kozen, sinds BREXIT inderdaad een feit lijkt te gaan worden, om toch maar Engeland te verlaten.

Multinationals kiezen in toenemende mate voor Engeland

Maar het lijkt er op dat ook steeds meer grote multinationals juist voor Engeland kiezen in een post-BREXIT wereld. Een trend waar de EU-lobby natuurlijk niet blij zal zijn, want als na alle doemvoorspellingen Groot Brittanië juist beter uit de bus komt als onafhankelijke economische kracht, dan zal dat zeker niet goed uitstralen over de overblijvende EU-landen, die wellicht de EU steeds meer als een last dan een lust zien.

Immers, ook in Nederland zijn de NEXIT sentimenten groter dan ooit. En niet zonder reden, want het blijken nu met name juist Nederlandse bedrijven die lijken te kiezen voor een toekomst in Engeland dan binnen de EU.

Ook voor Brits-Nederlandse Shell relevant vraagstuk

Voor Koninklijke Shell is BREXIT vanzelfsprekend extra relevant, aangezien het een Brits-Nederlands bedrijf betreft, waarbij een deel van de operaties zich in Engeland bevinden en het hoofdkantoor in Den Haag. Shell heeft aandelen genoteerd in zowel Londen als in Amsterdam.

Op de vraag van Financieel Dagblad of Shell verhuizing van het hoofdkantoor aan het overwegen is, zei CEO Ben van Beurden:

“We moeten altijd blijven nadenken. Niets is permanent en natuurlijk nemen we het investeringsklimaat in overweging. Maar ons hoofdkantoor verhuizen is geen kleine maatregel, dus daar zouden we niet te makkelijk over moeten doen.”

Nog niets besloten, maar goed voorbeeld doet goed volgen

Er is dus nog niets definitief besloten, maar er wordt dus zeker over gesproken. De complexe, duale structuur van het bedrijf zal nodig versimpeld moeten worden, dus nu BREXIT een feit wordt, mogen verandering zeker verwacht worden.

Unilever heeft vorige maand al aangekondigd haar Britse en Nederlandse activiteiten te gaan fuseren en samenbrengen op in één entiteit in Londen.

Als de multinational exodus zo door gaat, kon het NEXIT vraagstuk voor Nederland nog wel eens een stuk dringender worden.

Afbeelding door Reimund Bertrams van Pixabay

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...