Uitzondering mondkapjes? Rijksoverheid verwijdert bewijskaartjes, wij hebben ze nog

“Is een schriftelijk bewijs nodig om aan te tonen dat je niet in staat bent een mondkapje te dragen in verband met een beperking of chronische ziekte?”

Deze vraag was te lezen op de corona-website van de Rijksoverheid. Het antwoord stond er ook bij: “Nee, dat is niet nodig. Mocht gevraagd worden een mondkapje te dragen, dan volstaat een mondelinge toelichting indien mensen deze in staat zijn te geven. Mensen, die dat willen, kunnen er wel zelf voor kiezen een kaartje met een toelichting mee te nemen voor mensen met een beperking. Winkeliers en andere mensen die belast zijn met de handhaving op publieke ruimtes waar mondkapjes gelden [sic] worden geacht soepel om te gaan met deze groep mensen met zichtbare of onzichtbare beperkingen.”

Bij deze tekst was een kaartje afgedrukt “Uitzondering mondkapjes”, dat mensen konden printen, en waarop stond dat voor hen een uitzondering geldt. De hele tekst was te vinden op deze URL: ttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2020/11/11/kaartje-uitzondering-mondkapje

Om onduidelijke redenen is deze pagina echter verwijderd. De tekst is echter nog wel te lezen op deze pagina: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte

Hier staat ook nog de volgende toevoeging bij: 

“Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen spraakafzien (liplezen) of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd. Begeleiders van mensen met een beperking zijn ook uitgezonderd, wanneer de persoon met de beperking door de interactie/begeleiding door iemand met een mondkapje ernstig ontregeld raakt.”

De kaartjes die je kon uitprinten staan er echter niet meer bij. Misschien was er teveel belangstelling voor? Gelukkig hebben wij een voorbeeld bewaard. Dat vindt u in de bijlage bij dit artikel. Doe er uw voordeel mee!

Aanvullende opmerkingen van redactie Nieuwegeluid.nl

De in bovenstaand artikel vermelde link waarvan de pagina op de website van de Rijksoverheid verwijderd was, is nog wel te vinden via het Internetarchief: https://web.archive.org/web/20201112032602/https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte.

Ook de link naar de pagina waar het kaartje gedownload kan worden, staat in het Internetarchief: https://web.archive.org/web/20201111161828/https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2020/11/11/kaartje-uitzondering-mondkapje.

Lees ook deze aanvullende update verderop in dit artikel ten aanzien van de aanstaande verandering van het “Dringend Advies” naar Mondkapjesplicht per 1 december.

Bovenstaand artikel werd gepubliceerd op de website Ademvrij.NU van het Nationaal Comité tegen Verplichte Mondkapjes. Oproep van hun website:

Ademvrij.NU zoekt hulp!

Adem Vrij is een initiatief dat best weleens een lange adem nodig zal hebben! Adem Vrij/NCVM is opgericht door enkele bezorgde burgers in Amsterdam. Wij zijn onafhankelijk, en hebben geen financiële, politieke, commerciële of ideologische doeleinden of belangen. Wij streven naar een zo breed mogelijk draagvlak voor ons initiatief, dat zich uitsluitend richt tegen elke door de overheid opgelegde verplichting tot het dragen van mondkapjes. Het spreekt vanzelf dat al onze activiteiten vreedzaam van aard zijn.

Wij willen strijden tot de mondkapjesplicht definitief verdwenen is uit Nederland – juridisch, politiek en hopelijk in de geesten van de bevolking. Dan hebben we het over de dwang om mondmaskers te moeten dragen. Iedereen heeft uiteraard de vrijheid om een mondmasker op te zetten. 

Wij hebben daarvoor veel hulp nodig.

Wij streven ernaar deze activiteiten te laten uitvoeren door een aantal commissies of teams, die zich met de volgende onderwerpen bezig gaan houden:

 • Bestuurlijk, waaronder financieel, organisatorisch (incl fondsenwerving)
 • Juridisch
 • Psychologisch, ethisch, medisch
 • Redactie en onderzoek
 • Publieksacties, diverse initiatieven (bv. apps, petitie)
 • Social media, distributie
 • Politieke lobby
 • Raad van Advies

Op onze website www.ademvrij.NU is al veel informatie te vinden. 

Wil je meedoen in een van de teams, stuur dan svp een email naar info@ademvrij.NU

Wil je ons financieel steunen, graag, je kunt via de website een donatie doen.

Hartelijk dank voor je steun!

Karel Beckman, initiatiefnemer Ademvrij.NU, stichting Nationaal Comité tegen Verplichte Mondkapjes (NCVM)

Boete gehad voor het niet dragen van een mondkapje? Maak bezwaar!

Heeft u een boete gehad voor het niet dragen van een mondkapje? Dan kunt u bezwaar maken middels een verzetschrift. Wij hebben met hulp van een advocaat een standaard verzetschrift opgesteld.

We hebben twee model-verzetschrift gemaakt. één voor boetes na 1 december 2020 en één voor boetes vóór 1 december 2020. Op 1 december 2020 ging de Ministeriële Regeling voor de mondkapjesplicht in.

Mocht de zaak voor de rechter komen, dan kunt u contact met ons opnemen en kunnen wij u mogelijk bij staan. Wij willen proberen via rechtszaken de mondkapjesplicht ongedaan te maken. Schrijf naar info@ademvrij.NU

Wij garanderen uiteraard geen succes en zijn niet verantwoordelijk voor de handelingen van personen. Deze oproep is er niet op gericht om personen in strijd met de wet te laten handelen, integendeel, hij is bedoeld om de wet te toetsen.

Ga naar de pagina van Ademvrij om een bezwaarschrift te downloaden: https://ademvrij.nu/bezwaar-maken-tegen-een-boete-zo-kan-het

// Einde info website Ademvrij.NU

BELANGRIJKE MEDEDELING: Ook na 1 december blijft deze vrijstelling geldig!

Aanvullende informatie verkregen aan de hand van deze bron: Meldpunt Nederland

Dit is bevestigd door Minister Hugo de Jonge [zie onderaan, red.].

Er is geen schriftelijk bewijs nodig om aan te tonen dat je niet in staat bent een mondkapje te dragen in verband met een chronische ziekte of mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking die daarvan ernstig ontregeld raken.

Mocht gevraagd worden een mondkapje te dragen dan volstaat een mondelinge toelichting of een kaartje met een toelichting.

HEEL BELANGRIJK: Dit geldt dus ook voor mensen met een onzichtbare beperking die daarvan ernstig ontregeld raken.

Hieronder het Officiële kaartje van Rijksoverheid.nl dat iemand kan laten zien als die persoon onder de uitzondering valt binnen het dringende advies om een mondkapje te dragen.

Rijksoverheid.nl heeft om onbekende reden het vrijstellingskaartje offline gehaald maar dit is de link naar het originele pdf-document die we op de website “MediaFire” hebben geplaatst zodat iedereen het alsnog kan downloaden. http://www.mediafire.com/file/4ywmxzy9frjigl1/Mondk_Uitzondering_05.pdf/file

Hoe gebruik ik dit kaartje?

1. Print de pagina uit
2. Knip het kaartje uit
3. Neem het kaartje mee als u de deur uitgaat
4. Toon het kaartje als u wordt gevraagd naar uw mondkapje

Kaartje is ook geldig na 1 december [als het “Dringend Advies” wordt omgezet in mondkapjesplicht op basis van de nieuwe “Tijdelijke” Coronawet, red.]

Image may contain: 1 person, text that says "*Ulalalax @ula_kun @hugodejonge Klopt het dat er sinds 1 december mondkapjes verplicht zijn? Zo ja, heb ik dan een brief van de dokter nodig als ik die niet kan dragen? Gelieve te reageren. mvg, Ula 04 nov. 20 om 13:40 Twitter Web App 고 Hugo de Jonge @hugode... 05 nov. Als antwoord op @ula_kun Het is niet nodig om hiervoor een bewijs van de dokter te hebben. Mocht iemand er om vragen, kun je dit gewoon toelichten. Meer informatie hierover kun je hier vinden: rijksoverheid.nl/ onderwerpen/co... ^MM meldpuntnederland Advies mondkapjes voor mensen met een be... rijksoverheid.nl 1"
Reservelink: https://archive.vn/T3PDO

Over Nieuwegeluid.nl

 • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
 • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
 • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...