Turkije op Zwarte lijst EU? Ja, als belastingparadijs

Komt Turkije op Zwarte lijst EU? Daar lijkt het verdomd veel op. En dan pikt het een plekje in dat Nederland rechtens toe komt: als er één EU-lidstaat is die de kwalificatie belastingparadijs verdient is het ons land.

Echt een belastingparadijs is Turkije overigens niet[1]. Daarom wil Nederland het land ook op die zwarte lijst hebben:

De EU overweegt Turkije op haar zwarte lijst van belastingparadijzen te zetten. Ankara weigert belastinginformatie met de EU-lidstaten te delen. Nederland is volgens ingewijden voorstander van de maatregel.

Hoe zit het trouwens precies met belastingparadijzen en de EU? Dat is niet eenvoudig. De ironie dat er vanuit Nederland heftig gedramd wordt – vooral door mensen die van ons lankmoedige systeem voor expats profiteren.

De EU-ministers van Financiën vergaderen dinsdag over mogelijke aanpassing van de lijst, maar het is niet zeker dat de 27 landen het eens kunnen worden over Turkije. De zwarte lijst wordt twee keer per jaar herzien voor landen en gebieden buiten de Europese Unie waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn of onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.
Er staan momenteel twaalf landen van buiten de EU op de lijst, waaronder Barbados, Panama en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam moet de EU haar criteria versterken en bovendien Europese belastingparadijzen aanpakken. Slechts twee van de dertien landen buiten de EU die helemaal geen vennootschapsbelasting heffen staan op de lijst en maar een van de achttien met een belasting beneden 12,5 procent, stelt Oxfam in een nieuwe analyse van de lijst. De organisatie vindt dat ook EU-landen Nederland, Cyprus, Ierland, Luxemburg en Malta erop horen.

Zelfs de EU-laven was opgevallen dat de mate van consequent zijn van Nederlandse drammers niet optimaal is”:

Ook het Europees Parlement heeft kritiek op de lijst. Vorige maand nam het een resolutie aan van Paul Tang (PvdA) om het “verwarrende en inefficiënte” systeem te herzien en aan te scherpen, met duidelijke criteria en harde maatregelen tegen belastingparadijzen.

Ongetwijfeld wil Paul Tang bij wijziging van de regels een formele uitzonderingspositie voor MEUP’s, zodat hij er niet op achteruit gaat?

Enfin, laten we de kleine krabbelaars buiten beschouwing laten, en eens kijken naar Turkije. Wat is het probleem dat nu wordt aangekaart? Het gaat er over dat Nederland informatie wil van Turkije over Turkse Nederlanders die in hun land van herkomst kapitaal hebben gestald waarover ze volgens de geldende regels in Nederland belastingplichtig zijn. Als goed socialistisch land betaal je in Nederland belasting over je vermogen. Precies even veel als over je prijs als je de jackpot in de loterij wint (31%, en dat zal geen toeval zijn. Volgens socialisten is vermogen dat wat overbleef na het betalen van de jaarlijkse inkomstenbelasting en een exorbitante levensstijl – als kapitalist had u immers al lang dood moeten zijn??!! Een rijkdomsurplus dus! Gatver. Heeft u enig idee hoeveel asielmigranten daarvan….) Voor 2020 werkt dat ZO:

Turkije op Zwarte lijst EU

En tegen die tarieven beschermt Turkije de nationaliteitsgenoten in den vreemde dus. Zou Nederland dat voor u en mij doen? In Nederland al niet, dus als je lekker lui op het strand van Bermuda (waar men geen inkomstenbelasting kent) of in de bergen van Turkije woont, kun je het verder helemaal vergeten. Daar sta je dan in je Bermuda.


  1. Eerder lieten we overigens zien dat de elite in Turkije wel degelijk met belastingen knoeit.

The post Turkije op Zwarte lijst EU? Ja, als belastingparadijs appeared first on Veren Of Lood.

Read More Veren Of Lood

Deel deze pagina...