Harde tik op de vingers voor kabinet in het jaarlijkse wereldwijde KidsRights Index kinderrechtenrapport

“Door het Nederlandse coronabeleid om scholen te sluiten en zo ouders thuis te houden, zijn kinderen als middel gebruikt in de bestrijding van de epidemie”, zo schrijft het AD naar aanleiding van het kinderrechtenrapport door de kinderrechtenorganisatie Kids Rights. Het AD schrijft verder:

“Nederland heeft volgens de makers internationaal een zeer slecht voorbeeld gegeven, door niet eens te proberen de scholen veilig open te houden. Met alle gevolgen van dien voor de mentale gezondheid van onze jeugd. Ook de coronarichtlijnen vanuit het VN-Kinderrechtencomité zijn verwaarloosd. De jeugd heeft geen enkele prioriteit gekregen in het Nederlandse beleid, klinkt het.”

Over het Nederlandse beleid schrijft het rapport als volgt:

Aan actie en reflectie op dit punt [Denk aan de gevolgen van Corona voor de rechten van het kind, red.] ontbreekt het nog steeds enorm in relevante overheidshandelen over de hele wereld. Bijvoorbeeld, in december 2020 legde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op de Nederlandse publieke televisie uit dat een van de redenen om te besluiten de scholen in Nederland te sluiten, was om ervoor te zorgen dat hun ouders hun zouden mobiliteit verminderen en ook thuis blijven en werken. Een andere overweging was het risico op verspreiding van het virus als ouders hun kinderen naar school brengen. Een grote coalitie van civiele maatschappelijke organisaties die voor en met kinderen werken (o.a. Jantje Beton, KidsRights, de Nederlandse UNICEF-commissie, Augeo Foundation) betwistten deze aanpak en publiceerde een verklaring waarin werd aangedrongen bij de regering:

“om niet alleen uit te gaan van het virusrisico, maar ook om expliciet de risico’s mee te nemen die de ontwikkeling van kinderen en jongeren in hun overwegingen. Ook vragen we het kabinet om onmiddellijk op zoek gaan naar alternatieven voor schoolsluitingen. Ondersteun het onderwijs door breed en creatief naar alternatieven te zoeken. Betrek kinderen en jongeren hierin, evenals organisaties voor sport en spel. Verbeter bovendien de veiligheid bij:
school en maak afspraken over afstand houden”.

Een paar maanden later, toen de basisscholen weer open gingen, ging de kritiek van de Nederlandse kinderrechtencoalitie verder op het overheidsbeleid voor middelbare scholen. Het vestigde de aandacht op het feit dat na 18 weken van gedeeltelijke sluiting van middelbare scholen in Nederland, de Nederlandse overheid in Nederland nog steeds niet eens perspectief bood voor de volledige hervatting van het secundair onderwijs in het formele ‘Openingsplan’ dat in werking was getreden in het voorjaar van 2021. De Nederlandse kinderrechtencoalitie kwalificeerde deze situatie als “alarmerend”. Uiteindelijk mogen middelbare scholen in Nederland pas per 31 mei weer volledig open. Dat zijn ze verplicht vanaf 7 juni.

De kinderrechtenorganisatie neemt het de Nederlandse regering dus kwalijk dat ze niet meer hebben gedaan om kinderen in bescherming te nemen, te meer omdat er dus alternatieven te overwegen waren. Immers, “zowel België als Zweden worden benadrukt dat zij hun uiterste best doen om de scholen in hun land open te houden.”

In het Kids Rights Index rapport lezen we ook dat kindermishandeling schrikbarend was toegenomen als gevolg van de lockdowns.

Ook blijkt uit onderzoek op Nederland dat kindermishandeling is toegenomen tijdens de eerste lockdown in Nederland in het voorjaar van 2020, en dat het aantal slachtoffers van emotionele verwaarlozing (inclusief onderwijsverwaarlozing en het getuige zijn van huiselijk geweld) aanzienlijk gestegen is. Betrouwbare schattingen geven aan dat het aantal zelfs bijna verdrievoudigd zou zijn, aangezien bijna 40.000 kinderen (of 14 per 1.000 kinderen) in het land zich waarschijnlijk in deze situatie bevonden tijdens de eerste lockdown, vergeleken met: bijna 15.000 (of 5 per 1.000 kinderen in het land) in 2017.

Dit is dus wederom een bevestiging dat dit wel degelijk tot de duidelijk vastgestelde nevenschade behoort die aan lockdownbeleid vastzit.

“Over het algemeen scoort Nederland met een vijfde plek op de KidsRights Index nu nog goed, maar verwacht wordt dat door het uitgestelde effect van het nalatige coronabeleid dit in de komende jaren flink kan gaan zakken”, kunnen we in de conclusie van het rapport lezen.

Bronnen:

Uitgelichte afbeelding door Esi Grünhagen van Pixabay

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...