Nieuwe studie: mondkapjesplicht heeft verspreiding van Covid-19 niet afgeremd

Ademvrij.NU publiceerde dit artikel, waarin een nieuwe wetenschappelijke studie wordt besproken van de Universiteit van Louisiana die stelt dat er geen correlatie is tussen mondkapjesplicht en de verspreiding van Covid-19. De onderzoekers schrijven: “Een mondkapjesplicht is niet voorspellend voor kleinere of langzamere verschuivingen van lage naar hoge aantallen coronagevallen.”

Gouverneur van Florida, Ron DeSantis: Sgt. Leia Tascarini, Public domain, via Wikimedia Commons

Er is geen correlatie tussen mondkapjesplicht en het vertragen van de verspreiding van het coronavirus. Dit is de conclusie van een nieuwe wetenschappelijke studie van bioloog Damian D. Guerra van de Universiteit van Louisiana en biochemicus Daniel J. Guerra die op 25 mei 2021 is gepubliceerd en waarover wordt bericht op de website LifeSiteNews. De onderzoekers analyseerden de data van 50 Amerikaanse staten in de periode van maart 2020 tot maart 2021.

“Een mondkapjesplicht is niet voorspellend voor kleinere of langzamere verschuivingen van lage naar hoge aantallen coronagevallen,” schrijven de onderzoekers. “Onze belangrijkste bevinding is dat een mondkapjesverplichting en mondkapjesgebruik niet geassocieerd zijn met een lagere SARS-CoV-2-verspreiding in Amerikaanse staten. 80% van de Amerikaanse staten verplichtte maskers tijdens de COVID-19-pandemie. De plicht zorgde ervoor dat een grotere naleving het dragen van mondkapjes bereikt werd, maar leidde niet lagere groeicurves [van coronabesmettingen] … We concluderen dat maskerverplichtingen waarschijnlijk geen invloed hadden op de groeicurves van COVID-19-gevallen …”

Niet alleen bleken mondkapjes de verspreiding van COVID niet te stoppen, maar, schrijven de onderzoekers, er werd ook geen rekening gehouden met de risico’s van mondkapjes bij het instellen van de verplichtingen.

Die risico’s zijn onder meer de volgende:

• Langdurig gebruik van het dragen van een mondkap (meer dan vier uur per dag) bevordert “alkalisering van het gezicht en stimuleert onbedoeld uitdroging, wat … het risico op bacteriële infectie kan vergroten.”

• Mondkapjes “leiden tot meer hoofdpijn en zweten en verminderen cognitieve precisie.”

• “Door non-verbale communicatie te verdoezelen, verstoren mondkapjes het sociaal leren bij kinderen.”

• “Mondkapjes kunnen de spraak vervormen en visuele signalen verstoren, wat hinderlijk is voor personen met gehoorverlies …”

Het enige positieve resultaat van het dragen van mondkapjes, aldus de onderzoekers, is dat ze “de sociale cohesie kunnen bevorderen als een strijdsymbool tijdens een pandemie.”

De studie concludeert dat “verder onderzoek nodig is om de risico’s van langdurig dagelijks mondkapjesgebruik beter te begrijpen.”

Deze meest recente studie is slechts een van de vele signalen die wijzen op problemen die gepaard gaan met het gebruik van mondkapjes.

In november 2020 werd in een grote studie gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine geen statistisch significant verschil gevonden in COVID-19-gevallen tussen maskerdragers en niet-maskerdragers.

De Deense gerandomiseerde gecontroleerde studie was de eerste ter wereld die de werkzaamheid van gezichtsmaskers testte om te voorkomen dat dragers het coronavirus oplopen.

Volgens de meest recente gegevens zijn er nog 17 staten in de VS waar mondkapjesplichten gelden voor mensen die nog niet volledig zijn gevaccineerd. In 22 staten waar een mondkapjesplicht gold is deze opgeheven. Elf staten hebben tijdens de pandemie geen mondmaskerverplichtingen opgelegd. Verschillende staten, waaronder Florida, Texas, Arkansas en Iowa, hebben regels uitgevaardigd die lagere overheden en instellingen als scholen verbieden om mondkapverplichtingen in te voeren.

Ga naar het oorspronkelijke artikel om te reageren of om je aan te sluiten bij het initiatief van Ademvrij.NU, dat “zich richt tegen elke door de overheid opgelegde verplichting tot het dragen van mondkapjes”: https://ademvrij.nu/nieuwe-studie-mondkapjesplicht-heeft-verspreiding-van-covid-19-niet-afgeremd

Bovenstaand artikel werd gepubliceerd op de website Ademvrij.NU van het Nationaal Comité tegen Verplichte Mondkapjes. Oproep van hun website:

Ademvrij.NU zoekt hulp!

Adem Vrij is een initiatief dat best weleens een lange adem nodig zal hebben! Adem Vrij/NCVM is opgericht door enkele bezorgde burgers in Amsterdam. Wij zijn onafhankelijk, en hebben geen financiële, politieke, commerciële of ideologische doeleinden of belangen. Wij streven naar een zo breed mogelijk draagvlak voor ons initiatief, dat zich uitsluitend richt tegen elke door de overheid opgelegde verplichting tot het dragen van mondkapjes. Het spreekt vanzelf dat al onze activiteiten vreedzaam van aard zijn.

Wij willen strijden tot de mondkapjesplicht definitief verdwenen is uit Nederland – juridisch, politiek en hopelijk in de geesten van de bevolking. Dan hebben we het over de dwang om mondmaskers te moeten dragen. Iedereen heeft uiteraard de vrijheid om een mondmasker op te zetten. 

Wij hebben daarvoor veel hulp nodig.

Wij streven ernaar deze activiteiten te laten uitvoeren door een aantal commissies of teams, die zich met de volgende onderwerpen bezig gaan houden:

 • Bestuurlijk, waaronder financieel, organisatorisch (incl fondsenwerving)
 • Juridisch
 • Psychologisch, ethisch, medisch
 • Redactie en onderzoek
 • Publieksacties, diverse initiatieven (bv. apps, petitie)
 • Social media, distributie
 • Politieke lobby
 • Raad van Advies

Op onze website www.ademvrij.NU is al veel informatie te vinden. 

Wil je meedoen in een van de teams, stuur dan svp een email naar info@ademvrij.NU

Wil je ons financieel steunen, graag, je kunt via de website een donatie doen.

Hartelijk dank voor je steun!

Karel Beckman, initiatiefnemer Ademvrij.NU, stichting Nationaal Comité tegen Verplichte Mondkapjes (NCVM)

Boete gehad voor het niet dragen van een mondkapje? Maak bezwaar!

Heeft u een boete gehad voor het niet dragen van een mondkapje? Dan kunt u bezwaar maken middels een verzetschrift. Wij hebben met hulp van een advocaat een standaard verzetschrift opgesteld.

We hebben twee model-verzetschrift gemaakt. één voor boetes na 1 december 2020 en één voor boetes vóór 1 december 2020. Op 1 december 2020 ging de Ministeriële Regeling voor de mondkapjesplicht in.

Mocht de zaak voor de rechter komen, dan kunt u contact met ons opnemen en kunnen wij u mogelijk bij staan. Wij willen proberen via rechtszaken de mondkapjesplicht ongedaan te maken. Schrijf naar info@ademvrij.NU

Wij garanderen uiteraard geen succes en zijn niet verantwoordelijk voor de handelingen van personen. Deze oproep is er niet op gericht om personen in strijd met de wet te laten handelen, integendeel, hij is bedoeld om de wet te toetsen.

Ga naar de pagina van Ademvrij om een bezwaarschrift te downloaden: https://ademvrij.nu/bezwaar-maken-tegen-een-boete-zo-kan-het

// Einde info website Ademvrij.NU

Over Nieuwegeluid.nl

 • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
 • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
 • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...