‘Forse stijging crisismeldingen jongeren met suïcidaliteit en eetstoornissen’, meldt GGZ

De GGZ meldt dat “snelle actie nodig [is] om toegankelijkheid en kwaliteit te bewaken”. De forse stijging van crisismeldingen onder jongeren blijkt het gevolg van de mentale problemen die ontstaan door de lockdown, zoals al werd ervaren vanwege de “intelligente” lockdown eerder dit jaar. De GGZ schrijft:

“De Nederlandse ggz roept de politiek op om snel in te grijpen. Voorzitter Jacobine Geel: “In Amsterdam is de nood zo hoog dat een instelling zelf een melding heeft gedaan bij de inspectie omdat de kwaliteit van zorg onder druk komt te staan.

Arne Popma, voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie deelt de zorgen van de Nederlandse ggz: “Sinds het begin van de pandemie zetten we met een brede coalitie alle zeilen bij om de mentale gezondheid van kinderen en jongeren zo goed mogelijk te beschermen en hulpverlening door te zetten. Ondanks inspanningen van velen, zien we echter de mentale problemen toenemen. We maken ons grote zorgen dat met de tweede lockdown nog meer kinderen door het ijs gaan zakken.

Jacobine Geel: “De uitvraag onder onze leden is gedaan voor de harde lockdown. Uit onderzoek weten we dat de gevolgen van de eerste intelligente lockdown al niet mis waren. We maken ons grote zorgen. Het gaat om buitengewoon kwetsbare kinderen.”

(lees verder bij de bron)
Bron: De Nederlandse ggz 23-12-2020

Overigens had een groep professionals in de geestelijke gezondheidszorg al veel eerder dit jaar hun zorgen geuit over de coronamaatregelen in een openbare brandbrief, waarin zij ook opriepen tot het beëindigen van de beperkende maatregelen. Deze brief werd destijds door de Nederlandse GGZ notabene als “verwarrend” en “onwenselijk” bestempeld: “We wijzen er op dat de ‘brandbrief geestelijke gezondheidszorg’ bij onze cliënten tot verwarring kan leiden over goede en veilige zorg zoals wij die voorstaan. Dat vinden we onwenselijk.”

In de brandbrief werd uitvoerig uitgelegd waarom de coronamaatregelen enorm schadelijk waren voor het geestelijk welzijn van de bevolking, met name jongeren. De brief werd als volgt ingeleid:

“Beste collega’s,

Via deze weg willen wij onze grote bezorgdheid uiten over de gang van zaken de afgelopen maanden, rondom de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus.

Wij, een grote groep (GZ-)psychologen, psychiaters, orthopedagogen, (psycho-)therapeuten, pedagogen, coaches en overige professionals binnen de GGZ, de academische wereld en de hulpverlening, stellen dat de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen buitenproportioneel zijn en meer schade aanrichten dan dat zij goed doen.
Wij pleiten ervoor alle maatregelen per direct op te heffen.

Lees de brandbrief
https://brandbriefggz.nl/brandbrief

Afbeelding door Wokandapix van Pixabay

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...