Stammenstrijd en de teloorgang van het westen: we hebben niets geleerd van lessen uit het verleden

Kijkend naar de komende zomer van 2021, nu we er aan de vooravond van staan hoe, zo het ernaar uitziet, steden in de VS zich schrap zetten voor weer een nieuwe ronde van plunderingen, branden, geweld en vernietiging in naam van vrede en sociale rechtvaardigheid, brengt het mij om te praten over een kwestie die velen onverteerbaar vinden: we gaan een tijd in van massale ontwrichting en maatschappelijke ontheemding. Eén ding is waar en één ding is duidelijk, of we het nu leuk vinden of niet, en dat is dat mensen dieren zijn en dat we, net als alle andere dieren op deze planeet, sociale systemen hebben die zijn ontstaan ​​uit de lange evolutie van onze soort op deze planeet.

Afbeelding door Vincent Boulanger van Pixabay

Dit feit zou op elk ander moment in de geschiedenis van de mensheid vanzelfsprekend zijn, maar in ons huidige tijdperk van mentale gymnastiek en cognitieve dissonantie, is de krijsende kakofonie van alles wat ideologie verwerpt, boven aantoonbare feiten, niet de uitzondering maar de norm geworden, de regel zo je wilt. Dus ik zeg het nog een keer: mensen zijn tribaal. Het is letterlijk onmogelijk voor mensen om geen stammen van de een of andere manier te vormen. Je kunt net zo goed eisen dat wolven geen roedel vormen of olifanten geen kudde.

Je kunt net zo goed eisen dat wolven geen roedel vormen of olifanten geen kudde.

Denk aan de analogieën in het boek Lord of the Flies. Als je dat boek niet hebt gelezen, geen probleem, je kunt het gewoon volgen, het spreekt voor zichzelf. Stel je nu het idee voor van een eiland en je bent in staat om op de een of andere manier een semi-grote groep kinderen van hun ouders te verwijderen en ze op dat eiland te zetten en ze onafhankelijk, of in een natuurlijke staat, in het wild, te laten opgroeien en evolueren. Ze zullen zich als van nature vormen in verschillende facties of bendes. Als de jongens in het verhaal van Lord of the Fly dan volwassen zouden worden, of jongens op welk eiland dan ook, en op wonderbaarlijke wijze echtgenotes zouden kunnen vinden aan de andere kant van datzelfde eiland, zouden deze vrouwen deel gaan uitmaken van de bende of de stam.

In de jaren die zouden volgen, zouden de mannen en vrouwen natuurlijk hoogstwaarschijnlijk kinderen krijgen en de codes, waarden, rituelen en tradities van de bende zouden dan complex genoeg worden om als een stam te worden beschouwd. Een individu zijn binnen een grotere groep is ongeveer zo ver als bijna iedereen, afgezien van een kluizenaar of een monnik, ooit voor zichzelf zal kunnen bereiken.

Mensen zijn duidelijk een sociaal dier en we snakken naar de goedkeuring en het gezelschap van anderen

Mensen zijn duidelijk een sociaal dier en we snakken naar de goedkeuring en het gezelschap van anderen. Daarom is eenzame opsluiting de zwaarste van alle straffen die kan worden opgelegd aan gevangenen. En nogmaals, de reden hiervoor is dat we sociale dieren zijn en als sociale dieren kunnen we niet anders dan groepen vormen. Het zit in onze aard en groepen zullen natuurlijk ook strijden.

Hoe ver die competitie gaat, hangt natuurlijk af van ontelbare omstandigheden, maar denk eens aan Iroquois versus Huron, Hutu versus Tutsi, Israël versus Palestina, Ajax versus Feyenoord, country versus rap, jongens en meisjes op de speelplaats, woke versus realiteit, rode staten versus blauwe staten, islam versus christendom. Zelfs de kleinste verschillen kunnen de stam splitsen en weer nieuwe vormen: van katholiek tot protestant tot een ontelbaar aantal facties. Na het leven van Maarten Luther zijn de mensen verstrooid en vermalen in een miljoen stammen en zo zullen ze altijd zijn.

Geen mens, geen enkel mens is een eiland op zichzelf

Geen mens, geen enkel mens is een eiland op zichzelf. De overgrote meerderheid van overtuigingen, waarden en het begrip van de wereld worden overgenomen door individuen van hun ouders, van hun leeftijdsgenoten, hun religie, hun natie en van vele andere bronnen. Zelfs mensen die beweren non-conformisten te zijn, nemen waarden aan – al was het maar naar buiten toe – als een manier om zich aan te passen aan hun non-conformistische peer groep.

Vroeger konden deze stammen en hun verschillen worden samengebracht en gladgestreken door een superstam. Rome deed het, het westen deed het eerder met de oprichting van natiestaten, maar net als Rome scheuren westerse naties, inclusief de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zichzelf nu van binnenuit uiteen. En net zoals Rome achteruit ging als samenleving en beschaving, terwijl het van binnenuit tribaliseerde, zo ook is dat nu het geval met de naties in de westerse wereld.

En net zoals Rome achteruit ging als samenleving en beschaving, terwijl het van binnenuit tribaliseerde, zo ook is dat nu het geval met de naties in de westerse wereld

Wat echter wel duidelijk is, is dat we niet hebben geleerd van de lessen uit het verleden of van het gevaar dat intern tribalisme vormt voor de collectieve samenleving. Het is duidelijk dat individualisme als gedachte-experiment of vanuit historisch perspectief, betere maatschappelijke resultaten zou opleveren, en dat ook heeft gedaan, maar we leven niet langer in een samenleving waarin dit mogelijk lijkt.

In 2021 zou het idee om onze verslechterende, in verval zijnde en wederzijds vijandige samenleving te baseren op het idee van individualisme, – terwijl de opkomst van tribalisme van binnenuit dagelijks versnelt – een nobele toekomstvisie kunnen zijn, en één die ik persoonlijk zou prefereren. Echter, Ik zie de toekomst op vrijwel dezelfde manier als ik me voorstel dat een Romein uit het midden van de 5e eeuw zou doen als hij naar buiten keek en het afbrokkelende rijk overzag dat, net als onze eigen tijd, meer bezig was zichzelf uit elkaar te scheuren, dan regelingen te treffen voor een wederzijds gunstige toekomst.

Vertaling van: bron

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...