AANBEVOLEN SPECIAL: ‘Mediq is medeplichtig aan SYWERT GATE’ (of ‘MondkapjesGate’) door De Kapiteinenlijn podcast

“In deze speciaal ingelaste aflevering van The GYGS pakken Gijrath & De Vlieger uit met een reconstructie van SYWERT GATE. De openbare boetedoening van Sywert van Lienden in het programma Buitenhof behoeft nadere duiding. Gijrath & De Vlieger leggen nieuwe verbanden op basis van zeer intensief onderzoek en doen een oproep aan Van Lienden om zich te melden als kroongetuige.”

Achtergrond: Vorig weekend hoorde Nederland voor het eerst het verhaal van Sywert van Lienden. Dankzij Follow The Money kwamen we erachter dat hij een bedrag van minstens 7-9 miljoen zou hebben opgestreken met een mondkapjesdeal, waarvan hij altijd had beweerd dat hij er niets op zou verdienen.

Wat volgde was een interview met Sywert van Lienden bij Buitenhof (bekijk de uitzending hier) door Twan Huys, waarin hij verantwoording kwam afleggen over de kwestie. Hierop reageerde programmamaker Erik de Vlieger als volgt op Twitter: “Vol verwachting hebben @yvesgijrath en ik gekeken naar #Buitenhof mbt @Sywert. Het was niet slecht, maar zeker niet goed. Daarvoor is het dossier te complex. Morgen een reconstructie met de looplijnen.” (bron)

In de samenvatting van deze podcast aflevering in een artikel op de website van Maurice de Hond schrijft Rogier Rumke:

Toch kreeg Van Lienden rond 19 april alsnog akkoord voor de levering. Frequin bevestigt dat VWS de betaling van 100,8 miljoen euro aan de Nederlandse importeur van mondkapjes, Mediq BV in Utrecht heeft gedaan. Mediq BV heeft vervolgens Relief Goods Alliance BV van Sywert van Lienden betaald. Frequin bevestigt aan De Kapiteinenlijn dat er in die periode erg veel druk werd uitgeoefend op het LCH. Hij was niet bereid om te specificeren waar die druk vandaan kwam.

(voor de volledige samenvatting als naslagwerk: https://maurice.nl/2021/06/05/haastige-spoed/)

Naar aanleiding van deze aflevering kondigde maker Erik de Vlieger aan op Twitter: “Vrijdag gaan we jullie vertellen welk vehikel er opgetuigd werd voor de grote klapper. 28 miljoen was namelijk nog niet goed genoeg. (Totale winst € 56.000.000,-) En wie van de drie partners eruit gegooid werd. En ja, who made the call?” (bron)

Uitmuntende, gedegen onderzoeksjournalistiek door de podcast DeKapiteinenlijn.nl van Yves Gijrath en Erik de Vlieger. Normaal gesproken bevindt deze hoogwaardige podcast zich achter een betaalmuur, maar voor deze gelegenheid is deze aflevering kosteloos beschikbaar gesteld. Zeer aanbevolen, informatieve podcast! Beluister de podcast hieronder en meld je voor alle podcasts van De Kapiteinen aan via https://dekapiteinenlijn.nl.

Spotify link: https://open.spotify.com/episode/2Wq1Yo5DKuiJC9vgBJVETX

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...