Moderne zigeuners? – het Scharensliep Prinzip

Zitten moderne zigeuners op internet en adverteren zij via Google? Of is het dit principe waar Google tegen waarschuwt? Een lesje over de regels en verplichtingen van vraag en aanbod via het Scharensliep Prinzip.

Het basisprobleem is een economisch. En dat is waar het Scharensliep Prinzip om de hoek komt. Ooit was een bekend probleem dat zigeuners bij wat oudere mensen aan belden met het aanbod hun scharen en messen te slijpen. Wie daar argeloos op in ging zonder tevoren een prijs af te spreken voor de werkzaamheden kon een rekening van enige honderden guldens verwachten – direct en contant af te rekenen. Dat is legaal in ons land, want je wordt geacht een prijs af te spreken als er geen directe prijzen ergens staan aangegeven of een offerte is geoffreerd. Als dat ontbreekt is de prijs wat een gek (lees: zigeuner) er na voltooiing van de werkzaamheden voor vraagt. Het verrichte werk moet betaald worden, anders is het niet.

Dat is voor veel oplichters een maas in de wet geweest, maar zij is een logisch gevolg van normaal economisch verkeer, waarin afspraken tussen klant en ondernemer leidend zijn. Natuurlijk wàs het een vorm van oplichting, maar zoals iedere goede advocaat je uit eigen ervaring moet kunnen vertellen, is de scheidslijn tussen oplichting en adequate dienstverlening soms flinterdun.

Zo kennelijk ook bij moderne slotenmakers.

Moderne zigeuners

De staatsomroep schreef afgelopen donderdag voorts nog:

In vier landen waaronder Nederland heeft Google alle advertenties voor slotenmakers verwijderd van zijn zoekmachine. Te vaak verschijnen malafide bedrijven bovenaan de resultaten, zegt een woordvoerder van de internetgigant.
De maatregel is vannacht ingegaan. Wie zoekt op de term ‘slotenmaker’, krijgt niet meer automatisch een aantal advertenties te zien boven de reguliere zoekresultaten.

En er wordt geanticipeerd op een beter systeem:

Onduidelijk is nog hoelang de maatregel zal duren. De Belgische staatssecretaris De Bleeker voor Consumentenbescherming zegt dat er wordt gedacht aan een systeem waarbij alleen gecertificeerde slotenmakers kunnen adverteren via Google.

Alleen: ik blijk niet langer in Nederland te wonen. Of, men beschouwt het reeds als opgelost? De enige test die ik uitvoerde was googlen.

Moderne zigeuners

Of, waarschijnlijker: mooi dat Google het bij dreigementen gelaten heeft, en niets heeft uitgevoerd van wat het aankondigde. Want contract is contract, heeft het bedrijf mogelijk van diverse betalende adverteerders te horen gekregen. En daar zit het dan zelf ook aan vast. Wel zag ik in bovenstaande lijst diverse slotenmakers die adverteerden met ‘gecertificeerd zijn’. Bestaat dat? Werkelijk, ik heb geen idee. Voor Google was het genoeg. Kennelijk.

Enfin, allemaal zaken die illustreren dat een extra voordeursleutel in de bloempot naast de voordeur verbergen nadelen heeft, maar dat het alternatief nóg duurder kan uitpakken als u even wat minder goed oplet. En in het bezit bent van een mobiele telefoon.

The post Moderne zigeuners? – het Scharensliep Prinzip appeared first on Veren Of Lood.

Read More Veren Of Lood

Deel deze pagina...