Mediacheck: NOS verspreidt nog steeds NEPNIEUWS over BESMETTINGEN en misleidt daarmee de lezers, zijnde de belastingbetalers

Nog altijd bestookt de NOS in haar artikelen en via de app-notificaties miljoenen Nederlanders elke dag met misleidende informatie. Telkens meldt de NOS in die berichten over het zogenaamde aantal besmettingen en de toe-/afname ervan. Dit is echter volstrekt onjuist.

Gezien het feit dat de wezenlijke verschillen in de terminologie van gebruikte cijfers al meerdere malen door Jaap van Dissel van het RIVM is uitgelegd, is er wel degelijk sprake van het verspreiden van ernstige misinformatie. Een zeer groot deel van de bevolking wordt hiermee door de door belastingbetalers betaalde omroep dus zodanig onjuist geïnformeerd dat er onder de bevolking een verkeerd perspectief ontstaat van de reële ernst van de situaite en er dus ook mogelijk sprake is van onnodige angstzaaierij. Betaald dus door de ontvangers ervan zelf.

Elke dag verschijnen de cijfers als volgt, zoals bijvoorbeeld heden 27 november 2020:

Berichtgeving NOS, Snapshotlink: https://archive.vn/HEG9d

Als we echter naar het Corona Dashboard van de Rijksoverheid kijken, zien we het volgende:

Corona Dashboard 27-11-2020, Snapshotlink: https://archive.vn/LPlbZ

Waar de NOS het dus over “besmettingen” heeft, blijkt het dus gewoon om POSITIEVE TESTEN te gaan en dit is werkelijk een wezenlijk verschil. Er valt heel wat af te dingen op de PCR testen die de overheid gebruikt (lees hier meer over de kritiek via onze Kennisbank Covid-19), maar in ieder geval is het wezenlijke verschil tussen positieve test en besmetting als volgt; een positieve PCR test:

  • alleen de aanwezigheid van genetisch materiaal van een virus aantoont
  • NIET één op één gelijk staat aan een actieve besmetting
  • kan betekenen dat er sprake is van oud, inactief virusmateriaal
  • afhankelijk van de gebruikte drempelwaarde tot hogere “vals positieve” uitslagen leidt (en dus geen sprake van besmetting)
  • en dus ook niet aantoont of iemand “besmettelijk” is

In onderstaande video wordt de problematiek rond het slordig toepassen van de termen besmettingen en positieve PCR testen verder verduidelijkt vanwege de vragen die Kamerlid Van Haga (FvD) hierover stelt. Ook Jaap van Dissel van het RIVM hoort u bovenstaande duidelijk uitleggen:

Credits voor de videocompilatie komen toe aan Facebook pagina Meldpunt Nederland.

Het RIVM stelt weliswaar dat zij werkt met modellen om het aantal geschatte besmettingen te berekenen en verwacht dat die doorgaans hoger liggen dan de positieve testen, omdat volgens de aanname van het RIVM lang niet alle virusdragers zich laten testen. Of deze aannames en de schattingen van het RIVM hieromtrent kloppen, hangt vervolgens wel sterk af van de betrouwbaarheid van de PCR test en de inschatting van het aantal fout positieven.

En, zoals u kunt lezen op onze Kennisbank, zijn hier onder een aantal deskundigen sterke twijfels over. Echter, dit is een opmerking terzijde, want het is in ieder geval meer dan eens overduidelijk bevestigd dat er een wezenlijk verschil bestaat qua definitie tussen besmetting en positieve PCR test.

Wij moeten de berichtgeving van de NOS over “besmettingen” dus classificeren als nepnieuws. De cijfers die de NOS toont zijn die van positieve PCR testen, en dus NIET van “besmettingen”, welke zoals besproken ook niet één op één hetzelfde zijn.

“Nepnieuws” tegengekomen bij reguliere media?

Ben je zelf voorbeelden tegengekomen van misleidende berichtgeving bij de reguliere media? Stuur je tip met het desbetreffende item naar onze redactie*. Graag ook met eventuele bron(nen) die de misleiding aantonen / blootleggen.

Stuur je tips naar: redactie@nieuwegeluid.nl

(*: De redactie beoordeelt de inzending op correctheid en relevantie (en of de bronnen voldoende aantonen dat er van misinformatie sprake is) en besluit uiteindelijk tot eventuele publicatie (of het afzien daarvan) volledig naar eigen inzicht en gaat hierover niet in discussie.)

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...