Mediacheck introductie: met een kritisch oog het media-virus blootleggen en NOS nepnieuws rondom George Floyd en BLM

In de rubriek Mediacheck willen we met een kritisch oog kijken naar de berichtgeving in met name de reguliere media en blootleggen hoe men onder andere middels deceptieve framing en spelen met of weglaten van noodzakelijke context het publiek niet van de juiste informatie voorziet. Met Mediacheck proberen we die context wel op een zuiverdere manier weer te geven en die informatie aan te vullen / te corrigeren waar de reguliere media dit nalaat.

Ter introductie van deze nieuwe rubriek volgen 2 items die meteen een goede indruk geven van de omvang van het probleem met de zeer te wensen over latende, eenzijdige, dogmatische, misleidende, en vaak activistische berichtgeving door de reguliere media:

1a. Dit is hoe de NOS u misleidt over politiegeweld in de VS

Van de video-omschrijving:

De NOS heeft zich gedurende de afgelopen maanden schuldig gemaakt aan het creëren van een onjuist beeld over het politiegeweld tegen zwarten in de Verenigde Staten. Criticus Paul Nielsen toont in samenwerking met omroep Ongehoord Nederland aan dat de nieuwsdienst van de Nederlandse Omroep Stichting de Mediawet, die evenwichtigheid en ongebondenheid eist, daarmee ernstig overtreedt. Nielsen: “Buitenproportioneel politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is een imaginair probleem: een illusie die de NOS aan de kijker verkoopt middels propagandistisch en manipulatief taalgebruik, selectieve berichtgeving en door relevante informatie weg te laten.”

Bekijk hier de video (Engelstalig met Nederlandse ondertiteling) die haarscherp blootlegt wat er misgaat bij de NOS, wat met ons belastinggeld wordt betaald. Hij legt onder andere uit dat de NOS zich per wet dient te houden aan 3 verschillende journalistieke gedragscodes en laat vervolgens zien hoe de NOS deze codes met voeten treedt aan de hand van het voorbeeld van de berichtgeving rondom George Floyd en BLM. Dit moet echt beter, NOS!!

https://youtu.be/9ji2BSKRY_A

(Steun omroep Ongehoord Nederland, zodat zij publieke zendtijd kunnen krijgen en het exclusief aan NPO gekluisterde publiek ook toegang krijgt tot een ander geluid, zoals dit soort excellente rapportages. Wordt lid van Omroep ON voor maar EUR 5,72 per jaar (geen sponsorlink).)

Update – nieuwe video: Dit is hoe de NOS discrimineert op basis van ras

Inmiddels is er ook een vervolgaflevering uitgekomen van bovenstaande video, ook door Paul Nielsen voor Omroep Ongehoord Nederland:

https://youtu.be/XsQTg63sKFU

2. Zwartboek NOS Journaal- annex (16e vangst)

In dit zeer uitgebreide artikel van het weblog van voormalig oorlogsverslaggever en ON verslaggever Arnold Karskens, The Karskens Times, lezen we een uitgebreide opsomming van de rapportage door de NOS van de gebeurtenissen omtrent, naar aanleiding van en gerelateert aan het overlijden van de verdachte George Floyd. Dit lezen we in de inleiding van het artikel:

Meten met twee journalistieke maten is een constante factor in de verslaggeving van het NOS Journaal, zo blijkt ook uit deze 16e vangst Zwartboek NOS Journaal. Links, zwart en moslim belicht de NOS-redactie positief of niet-kritisch, terwijl in gelijke nieuwsgevallen rechts, blank en niet-moslims genegeerd of negatief worden bejegend. Deze werkwijze is niet alleen een overtreding van de Mediawet, want de Nederlandse Omroep Stichting is verplicht nieuws betrouwbaar en onafhankelijk te brengen, maar is ook journalistiek-crimineel, omdat er sprake is van discriminatie. Voor de NOS is namelijk niet iedereen gelijk. 

Blank is fout & zwart is goed

De dood van George Floyd op 25 mei 2020 bij een arrestatie in de Amerikaanse stad Minneapolis voedt het toch al sterke anti-blank sentiment van het NOS Journaal zoals aangetoond in de eerdere 15 zwartboekafleveringen. De eerste aandacht voor George Floyd begint in het 20.00 uur Journaal van 29 mei 2020 met: ‘De woede in Amerika over het zoveelste geval van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.’ Correspondent Arjen van der Horst verwijst naar Michael Brown die zes jaar geleden werd doodgeschoten ‘door een witte agent’. Op 30 mei 2020 bericht het 20.00 uur Journaal: ‘rellen in de VS breiden zich uit naar andere steden. President Trump brengt zelfs het leger is staat van paraatheid’. Op 31 mei 2020 gaat het 20.00 uur Journaal verder: ‘De protesten krijgen nu ook internationaal navolging.’ Beelden uit Londen en Berlijn worden getoond en vervolgens opent het NOS Journaal zijn politieke agenda: ‘In Nederland staat ook een protest gepland. Organisaties tegen racisme roepen op om morgenmiddag actie te voeren op de Dam in Amsterdam.’ 

Rond de dood van George Floyd onthoudt het NOS Journaal de kijker essentiële informatie, de basis van alle nepnieuws.

Wat volgt is een uitgebreide lijst met uitleg bronvermeldingen, afbeeldingen en screenshots die een duidelijk patroon weergeven van hetgeen in de inleiding wordt gesteld. Voor de beeldvorming is het dus zeker nuttig kennis te nemen van al deze specifieke voorbeelden. Lees daarom het volledige artikel:

https://thekarskenstimes.com/weblog/item/704-zwartboek-nos-journaal-annex-16e-vangst | Reservelink en nog één: https://archive.vn/gJr1D

“Nepnieuws” tegengekomen bij reguliere media?

Ben je zelf voorbeelden tegengekomen van misleidende berichtgeving bij de reguliere media? Stuur je tip met het desbetreffende item naar onze redactie*. Graag ook met eventuele bron(nen) die de misleiding aantonen / blootleggen.

Stuur je tips naar: redactie@nieuwegeluid.nl

(*: De redactie beoordeelt de inzending op correctheid en relevantie (en of de bronnen voldoende aantonen dat er van misinformatie sprake is) en besluit uiteindelijk tot eventuele publicatie (of het afzien daarvan) volledig naar eigen inzicht en gaat hierover niet in discussie.)

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...