Waarom de keuze voor GAB en Parler als social media kanalen?

Goeie vraag! Rechtse en/of conservatieve media en prominenten op Big Tech social media, zoals met name Facebook en Twitter worden steeds vaker en in grotere getalen verbannen (de-platformed). De grens die hiervoor overschreden dient te worden in de ogen van de social media giganten en de extreem linkse bendes op social media, komt steeds verder naar links te liggen. Waar het voorheen nog om regelrechte haat (“hate speech”) door letterlijke neo-nazi’s, tegenwoordig geldt als haat inmiddels al alles wat niet tot het dogma van de marxistische cult behoort. Dit betreft dus ook gewoon gematigde conservatieven of liberaal rechts, maar ook steeds meer gematigd links liberalen die als “extreem-rechts” worden bestempeld.

Dergelijke definities veranderen onder sociale druk van de linkse cult, waardoor termen als “extreem-rechts”, “racist”, “haatspraak” (hate speech; hebben ze dat al naar het Nederlands vertaald?), “nazi”, etc. eigenlijk alleen dit betekenen: “meningen waar ik het niet mee eens ben, maar geen argumenten voor heb”, of letterlijk alles en iedereen die niet volledig de extreem linkse, postmoderne, cultureel marxistische agenda uitdraagt.

Censuur zal ook deze kant op waaien

In de Verenigde Staten vindt er al een grootschalige zuivering plaats van accounts van erg veel mensen, waarvan mensen met gezond verstand van zouden zeggen dat ze echt hele normale mainstream meningen er op na houden. Buiten dat elke vorm van censuur is natuurlijk ongehoord in het “vrije” Westen waar vrijheid van meningsuiting (tot voor kort) één van de belangrijkste pijlers was. Links en rechts waren het hier eigenlijk wel over eens altijd, maar die tijden zijn ernstig aan het veranderen.

En hoewel we het hier in Nederland nog niet zo heel erg merken (alhoewel het hier ook al gebeurt), het is wachten tot deze Amerikaanse trend ook naar ons toe komt overwaaien. In een ander artikel zal ik in de toekomst verder ingaan op deze trend, maar voor nu nemen we dit even als gegeven aan.

Hoe nu verder als we straks in Nederland ook in steeds meer mate met censuur door Facebook en Twitter te maken krijgen? Vrijwel iedereen zit op deze platforms en wil je een publiek bereiken, dan kom je eigenlijk niet onder deze jongens uit. Maar vergis je niet; nu denken de meesten nog dat zij met hun mening niet aanmerking zullen komen voor de censuur hamer, want zulke extreme dingen zeggen de meesten niet. Maar dat zal voor velen toch verkeerd gaan uitpakken.

Uitbreiden van de opties

Vandaar dat bij Nieuwegeluid.nl er voor gekozen is om naast de reguliere kanalen op Facebook en Twitter (zolang we daar getolereerd worden om onze boodschap aan zoveel mogelijk mensen te verspreiden voor bewustwording), ook alvast kanalen op te bouwen op de nog relatief onbekende, alternatieve (buiten het extreem linkse Silicon Valley gevestigde) platforms Parler en Gab.

Hoewel het bereik op deze platforms (zeker voor het Nederlandse publiek) in het begin erg beperkt zal zijn, denk ik dat het wel zaak is om bij te dragen aan de steun, groei en succes van deze platforms ook op Nederlandse bodem, want we zullen het straks hard nodig hebben om de online diversiteit aan brede nieuwsvergaring, discussies en ideeën te kunnen waarborgen, want er zullen een heleboel stemmen thuisloos worden in de komende tijd.

Introductie van de platforms

Ik nodig je als lezer dus ook van harte uit om je bij (een van) beide relatief jonge platforms aan te sluiten en hier ook een gevolg op te bouwen. Hieronder een korte introductie:

Gab

Dit is de langer bestaande van de twee platforms en ook de meest controversiële. Door linkse activisten wordt het platform steevast omschrijven als extreem rechts en het promoten van “hate speech”. In de eerste plaats is “hate speech” een listig gekozen term, omdat elke willekeurige betekenis eraan gegeven kan worden. De CEO van Gab, Andrew Torba, heeft er het volgende op te zeggen:

Gab doet niets in die trant [“het promoten van ‘hate speech'”]. Dat is net zoiets als zeggen dat Google “hate speech” promote, omdat je raciale scheldwoorden kan zoeken op hun zoekmachine en resultaten te zien krijgt. Gab is een neutraal technologie platform. We volgen de wet, hebben een uitstekende relatie met wetshandhaving, en hebben een heldere set aan communitie richtlijnen die detailleren wat is toegestaan op onze website en wat niet.

Gab al bestond aan het begin van de zuiveringen op sociale media, met name in de VS, toen het nog de extremere randgevallen waren die verbannen werden. Gab bleef als enige alternatief over voor inderdaad een grote groep rechts extremisten (en een grote groep vocale, controversiële dissidenten van rechts), waardoor zij relatief een groot deel van het gebruikersbestand op Gab vertegenwoordigde. Van links worden zelden gebruikers verbannen, dus de meesten daarvan zullen ook geen behoefte hebben om zich op het platform aan te sluiten naast de bekende grote Silicon Valley BigTech giganten als Twitter en Facebook.

Gab wordt vanwege het grote aantal rechtse gebruikers vaak beoordeeld op de publieke tribune als “echo-kamer” van rechts gedachtengoed. Helaas bleek uit recent Italiaans onderzoek juist dat de grootste echo-kamers juist op Twitter en Facebook zijn, terwijl Gab juist uit de bus kwam dat gebruikers met veel diversere ideeën in aanraking komen. Hier een link naar dit onderzoek. Hier een citaat uit het onderzoek:

We vinden opmerkelijke verschillen tussen sociale media. Inderdaad, terwijl Facebook en Twitter overduidelijke echo-kamers laten zien in alle geobserveerde datasets, Reddit en Gab doen dit niet.

Echter, vanwege het controversiële karakter van het gebruikersbestand (ontstaan door verloop van omstandigheden), is er een ware oorlog ontstaan vanuit links activisme om op alle mogelijke manieren Gab het zwijgen op te leggen. Gab is onder andere verbannen op de volgende manieren:

  • Hun app is uit beide appstores verwijderd (inmiddels maken ze gebruik van een gedecentraliseerde alternatieve oplossing om toch een werkzame app aan te kunnen bieden).
  • Door hun webhosting provider (inmiddels hebben ze wel een andere).
  • Door ontwikkelaars platform Github (inmiddels hosten ze hun eigen “Github” pagina via hun eigen domein).
  • Door diverse banken, Paypal en recentelijk zelfs door VISA

Vooral het laatste is des te zorgelijker, daar het dus tegenwoordig erg gemakkelijk is dat er financiële censuur plaatsvindt in Westerse democratieën; iets dat een paar jaar geleden nog maar een ver van ons bed show was.

Gab’s principe is slechts dat vrijheid van meningsuiting door de Amerikaanse Grondwet is beschermd en zal gebruikers alleen verbannen als er daadwerkelijk een overtreding van diezelfde Grondwet heeft plaatsgevonden door die gebruikers. Het slechte imago dat ze hebben is een zij-effect van omstandigheden, maar een toename in het gebruikersbestand kan wellicht voor een nog betere verdeling van meningen zorgen.

Ondanks de brute vervolging en tegenwerking op alle niveaus, bestaat het platform nog steeds en met een groeiend aantal gebruikers (natuurlijk niet te vergelijken met Twitter). Aan de andere kant, vanwege diezelfde vervolging en tegenwerking, beschikt Gab nu over een infrastructuur, welke ontwikkeld wordt om nog robuster te maken, die goed bestand zal zijn tegen aanvallen op haar voortbestaan en de mogelijkheid van gebruikers om hun mening te kunnen uiten en aan openbare discussies mee te doen.

Parler

Parler is later dan Gab op de markt gekomen en heeft daarom de eerste golf van extreem rechtse gebruikers niet meegemaakt. Het grootste deel van Parler’s gebruikers komen dan ook van de tweede golf zuiveringen door BigTech van “edgy” conservatieven en andere rechtse stemmen. Deze zijn in de laatste tijd vooral op het platform van Parler beland.

Parler heeft het voordeel dat zij nog wel hun eigen werkzame app in de app stores van Apple en Google hebben (voor zo lang dat nog duurt), waardoor de gebruikerservaring voor gebruikers al heel gauw stukken beter is dan wat Gab met haar technologieën kan aanbieden en dit geef Parler op dit moment duidelijk een voorsprong. Vele prominenten zijn al op Parler beland (of omdat ze zijn verbannen door BigTech, of omdat ze gewoon weer vrijuit willen praten zonder angst om te worden gecensureerd), waaronder zelfs Eric Trump en een aantal Republikeinse senatoren. Vooral de laatste tijd is er een enorme populariteit ontstaan van deze app onder conservatieven, met de hoop dat deze app eindelijk soelaas zal bieden.

De vraag is alleen hoe lang dit feestje nog zal duren. Hoewel Parler nu nog duidelijk het voordeel geniet van hun beschikbare app ten opzichte van Gab, is de vraag hoe goed zij in staat zullen zijn om te reageren als de censuur hamer van BigTech ook hen gaat raken. In dat geval heeft Gab wellicht weer het voordeel, doordat zij al verder zijn met het implementeren van gedecentraliseerde technologie.

  • Daarnaast zijn er zorgen of het management van Parler werkelijk zich verre van censuur houdt, daar er ook berichten lijken te komen van de eersten die al van Parler verbannen zijn.
  • Ook heeft Parler wat zorgelijke gebruikersvoorwaarden waarbij de gebruiker kennelijk akkoord dient te gaan dat hij/zij aansprakelijk gesteld kan worden voor juridische kosten die Parler lijdt door toedoen van overtredingen door een gebruiker.
  • Voorts heeft Parler sinds enige tijd de verplichting om bij registratie ook een telefoonnumer op te geven (welke ook telkens gebruikt dient te worden voor verificatie bij het inloggen), wat voor velen een struikelblok is om aan dit platform deel te nemen.

Vooralsnog is het nog feest voor conservatieven op dit platform en vindt er een levendige discussie en uitwisseling van nieuws en ideeën plaats.

Keuzes sociale media voor Nieuwegeluid.nl

Omdat het wachten is, gezien het politieke klimaat en de overname van het publieke debat door het cultureel marxistische gedachtengoed dat je nu werkelijk overal tegenkomt, tot ook hier in Nederland de censuur hamer van BigTech vaker zal toeslaan, zullen platform alternatieven voor de sociale media dissidenten meer dan welkom zijn.

Om die reden wil ik met Nieuwegeluid.nl het voortouw nemen en beide platforms onder de aandacht brengen bij het Nederlandse publiek, zodat we deze platforms kunnen ondersteunen met een groeiend en vibrerend gebruikersbestand. Maar ook om er zelf voor te zorgen dat we al volgers en een infrastructuur hebben opgebouwd voor het dag des oordeels daar is.

Ik wil lezers dus ook op het hart drukken een account aan te maken op beide platforms (maar in ieder geval ook op Gab) en hier gezamenlijk wat op te bouwen. En natuurlijk NieuweGeluid ook op deze platforms te volgen.

Persoonlijk denk ik dat Gab uiteindelijk beter bestand zal zijn tegen censuur als het er straks echt op aan komt, vandaar dat ik dit platform (ondanks het beperktere gebruikersgemak, beperktere functionaliteiten en een beperktere app) ook in gebruik neem.

Links naar de platforms

Deelknoppen voor sociale media voor integratie op websites hebben vaak alleen knoppen voor reguliere BigTech bedrijven standaard beschikbaar. Voor het delen van artikelen en webpagina’s op alternatieve platforms zoals Gab en Parler, kun je dan het beste de URL kopieren en rechtstreeks plakken in een nieuw bericht op je profiel bij deze platforms. Om dit te vergemakkelijken, heb ik op alle relevante pagina’s op Nieuwegeluid.nl als extra delen optie een “kopieer link” knop beschikbaar gemaakt, zodat delen van artikelen op alternatieve sociale media (zoals Gab en Parler) nog soepeler gaat.

Credits voor afbeelding: pixabay

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...