Jip & Janneke controversie: ‘er is niets zo menselijk als te willen discussiëren over iets dat flagrant fout, vals en onwaar is’

Wat nu met Jip en Janneke gebeurt, volgt tot nu hetzelfde patroon als ZwartePiet: eerst ontkenning en ongeloof. Daarna volgen actiegroepen en talkshows. Daarna gaan politici nuanceren enz enz enz. Over waanzin moet je niet discussieren, want daarmee maak je het bespreekbaar.

Jip & Janneke “cancelled” – Jip & Janneke Waalkade, Zaltbommel

Dat is vreselijk moeilijk natuurlijk, want er is niets zo menselijk als te willen discussiëren over iets dat flagrant fout, vals en onwaar is. Je wilt je verontwaardiging, je appel op de rede kwijt! Maar toch, het is precies dit menselijke, dat de hel over ons afroept.

Op het moment dat je de discussie met dit soort psycho’s aangaat, ga je marchanderen met de duivel. Je verliest altijd. Het is beter om sterk te staan in je tradities en achtergrond, zeker te zijn over je waarden, sterk te staan in je geloof. Zo niet in God, dan in je cultuur!

Daarom is het zo belangrijk om gewoon Zwarte Piet pikzwart te houden. Al onze standbeelden te laten staan. Ook van de schoften. Al onze straatnamen zo te laten. Ook van de slachters. Daarom is het zo belangrijk om Jip en Janneke onberedeneerd te koesteren.

Door te discussiëren begeef je je op het pad van de dialectiek. En dat is prachtig. Behalve als het gaat om onvervreemdbare waarden. Want dialectiek betekent altijd een glijdende schaal. En die gaat nooit naar boven.

Wat onvervreemdbare waarden betreft kunnen wij met onze Joods Christelijke traditie een voorbeeld nemen aan de Moslims die dit principe veel beter begrijpen dan wij. 0% toegeven. Het is tijd om van elkaar te leren.

Deze tekst mag vrij en gratis door iedereen worden geript en als column geplempt, mits in zijn geheel en onveranderd. (Auteur: @superjan)

Bron: https://twitter.com/superjan/status/1329714542465740800 | Reservelink: https://archive.vn/KeM0J

Gebruikte afbeelding: Polleket, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons – met toevoeging van term “cancelled”.

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...