Minister Grapperhaus gevaar voor de vrije democratische rechtsstaat

In principe geldt bovenstaande zo’n beetje voor het hele kabinet en minimaal ook alle coalitie- en/of “kartel”partijen, getuige hun beleid afgelopen jaren en het geaccelereerde machtsmisbruik dit jaar naar aanleiding van de Corona (maatregelen)crisis. Niks nieuws onder de zon dus, waarom dan minister Grapperhaus met name benoemen? Dit afgelopen weekend kwam ik maar liefst twee artikelen tegen waarin initiatieven van deze minister werden besproken waarvan de rillingen over mijn rug liepen. Vandaar dat ik dit sujet dus even in de schijnwerpers zet.

Minister Grapperhaus

Ten eerste: Grapperhaus wil toezichthouder om online materiaal offline te halen (Security.nl)

“De EU onderhandelt op dit moment nog over een VERORDENING DIE LIDSTATEN VERPLICHT om een autoriteit in te richten die zich met de bestrijding van online terroristisch materiaal bezighoudt.”

Dit gaat, zoals altijd, onder de dekmantel van nobele doelen waar niemand tegen kan zijn, namelijk “ter bestrijding” van kinderpornografisch en terroristisch materiaal. Inderdaad, dat willen we allemaal het liefst gisteren nog zien verdwijnen. En dus is het in de ogen van de meesten die hier verder niet over nadenken natuurlijk een fantastisch initiatief dat ruime steun zal genieten.

Jammergenoeg kunnen we de overheid niet vertrouwen met dit soort machtsmiddelen. Aangezien men bijvoorbeeld Farmer Defense Force en notabene Blue Tiger Studio al een “terroristisch” label opplakt, kunnen we allemaal wel een beetje inschatten hoe het gaat aflopen met dit soort enge wetten en “toezichthouders” als het gaat om de Vrijheid van Meningsuiting.

Dit is de opzet naar denkpolitie en dat gaat 100% impact hebben op de Vrijheid van Meningsuiting, wat het in diverse andere westerse landen al heeft, waar men ook reeds dit soort systemen/wetten hanteert. Illegaal materiaal van internet verwijderen is al mogelijk via bepaalde procedures, dus men beschikt al over de middelen daarvoor.

Ja, dit zijn geen gemakkelijke procedures, maar dat is juist de bedoeling! Dit soort wetten is juist bedoeld om de censuurgrage overheden in bedwang te houden en het is dus juist níet de bedoeling dit soort beschermingen af te breken. Degene die dit soort pogingen tot afbreken onderneemt, heeft niets begrepen van de grondbeginselen van de vrije, democratische rechtsstaat, in de wetenschap dat dit consequenties heeft voor de vrijheid van meningsuiting*, en is dus absoluut ongeschikt om verantwoordelijk te zijn voor de bescherming ervan.

*: “Grapperhaus stelt dat de toezichthouder direct het recht op vrijheid van meningsuiting raakt. Hij wil de autoriteit dan ook een zelfstandig bestuursorgaan maken zodat deze onafhankelijk kan opereren.” [dat maakt het gerust niet minder ernstig, door simpelweg de censuur uit te besteden, Ferd]

Een aantal reacties onder het artikel van Security.nl waren terecht als volgt:

De censuur is begonnen! De onzin over ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ is een mooi sausje om de boel door te drukken. Als dit eenmaal geaccepteerd is… Oh, deze site is wel erg regering-kritisch. De weg is reeds geëffend. Haal die ook maar ff uit de lucht. Want de providers hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid!

en:

Wat is de definitie van ’terroristisch materiaal’? Dat begrip kan je rekken naar hoe het de regering uitkomt. Protesten tegen lockdowns? Beelden van politie online zetten? Videos hoe je betogingen tegen de staat organiseert? In Frankrijk is een wet in werking getreden die moet voorkomen dat men politie filmt. Een omstreden wet omdat juist politie zich misdraagt en met hard geweld de bevolking aanpakt. Als je dat niet meer mag vastleggen met hoge boetes hebben deze staatsknokploegen vrij spel…

En:

Deze wetgeving raakt niet alleen het recht op vrijheid van meningsuiting. Het is kortweg censuur.
Dan is het gebruik van het KP en terrorisme spook lekker makkelijk om het er door te drukken.

Nu KP en terrorisme, morgen .. (bv Virusvrijheid, ….. journalisten met kritiek op specifieke ministers of de regering, etc, etc, etc) ?
Het oprekken van een bestaande wet is makkelijker, dan het invoeren van zo’n wet.
Het oprekken van deze censuur maatregel om er ook andere vormen van meningsuiting onder te laten vallen is zo wel heel makkelijk.

En natúúrlijk is het niet deze regering die dat zal doen. Echt niet. Geloof deze minister maar op zijn blauwe ogen.
Maar een toekomstige regering die zich bedreigd voelt (in haar bestaan)…

En dat is zo ongeveer hoe ik er ook over denk. Ronduit gevaarlijke ontwikkelingen weer en men gaat het, zoals nog wel meer gigantisch consequentiële wetten die de laatste tijd als een waterkanon worden afgevuurd, geheel onder de radar, terwijl iedereen bezig wordt gehouden met het Coronacircus, ongezien en vrijwel onbesproken er doorheen rossen.

Ten tweede: en toen viel mijn oog vervolgens op dit: Grapperhaus met nieuwe wet op jacht naar ’fout’ geld (Telegraaf)

“Crimineel geld of foute goederen kunnen voortaan in beslag worden genomen zonder dat daar iemand voor veroordeeld hoeft te zijn. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) werkt aan een wetsvoorstel om dat voor elkaar te krijgen.”

„Volgens dat nieuwe systeem mag dat in beslag genomen worden. Degene die zegt rechthebbende te zijn mag dan komen vertellen wat de achtergrond ervan is. De wet vereist nu een veroordeling.”

Ook dit nieuwe systeem is weer makkelijk te verkopen aan het nietsvermoedende publiek en de historisch en filosofische onbenullen zonder visie in de Tweede Kamer. Want ja, had je als crimineel maar niet de wet moeten overtreden. Ik heb niks te verbergen, dus ik heb niks te vrezen. En zo wordt de democratische rechtsstaat langzaam aan om zeep geholpen: dood door duizend sneetjes! En de burgerij is de spreekwoordelijke kikker die langzaam gekookt wordt; heeft het niet door dat hij uit de pan moet springen tot het te laat is.

Het probleem zit hem hier dus in het feit dat je als VERDACHTE dus al je bezittingen al in beslag kunnen worden genomen en de bewijslast doodleuk wordt omgedraaid. Ze nemen het eerst af en dan mag jíj bewijzen met de overheid als je onmogelijke tegenstander als de inbeslagname onrechtmatig was, let wel, dus voordat je daadwerkelijk veroordeeld zou worden. Je zult dus nogal wat juridisch uit de kast moeten halen als je eventueel onrecht wat je wordt aangedaan, wilt herstellen. En als men je geld dus in beslag kan nemen, houdt dit in dat je niet eens over de financiële middelen kunt beschikken om de hoogstnoodzakelijke juridische hulp in te schakelen.

Wederom dit soort tot nu toe bestaande wettelijke beperkingen op inbeslagname (pas na veroordeling) zijn bedoeld om onschuldige burgers tegen een veel machtigere overheid te beschermen als deze fouten maakt (wat veelvuldig gebeurt) of haar macht om wat voor reden dan ook misbruikt (ook een bekend probleem). Het is de bedoeling dat inbeslagnames lastig zijn, en VOORAL onmogelijk als er nog geen sprake is van veroordeling.

Wederom compleet onacceptabel plan dus uit de koker van deze gevaarlijke minister die een regelrechte bedreiging voor de vrije democratie vormt, want hij gaat hier volledig voorbij aan 2 fundamentele peilers waarop een liberale rechtsstaat onder andere gebaseerd zijn:

  1. Iedere verdachte is onschuldig tot schuld is bewezen (“Innocent until proven guilty”)
  2. Het is beter dat tien schuldige personen ontsnappen, dan dat één onschuldige boet (toegeschreven aan William Blackstone, Engels jurist, rechter en Tory politicus 1723-1780)

Wie stopt deze gevaarlijke idioot en zijn handlangers met hun sluipmoord de democratische rechtsstaat? Wel graag via legale weg, door ofwel het gehele kabinet per direct naar huis te sturen, ofwel met de aanstaande verkiezingen (voor zover die doorgaan en zuiver verlopen) dat rapalje weg te stemmen, oftewel: #StemZeWeg!

Volg diverse media over vrijheid en democratie via onze berichtenfeed op de website of voeg ons als app toe op je telefoon

Ik raad ook iedereen aan om zich goed te laten informeren via diverse vrije media met regelmatig nuchtere perspectieven en berichtgeving die betrekking hebben op vrijheid en democratische grondwaarden, zoals Vrijspreker, VerenofLood, Cafe Weltschmerz, Opiniez, maar ook bijvoorbeeld die berichten over veiligheid en privacy op digitaal gebied (wat tegenwoordig ook essentieel is), zoals Security.nl. Via onze site heb je de berichtenfeed van al deze sites en meer bij elkaar in 1 overzicht. Je kunt deze feed ook als app op je telefoon installeren, zodat je nog makkelijker toegang hebt tot al deze bronnen. Klik daarvoor op “toevoegen” in de pop-up als je op onze site komt, of voeg toe aan je telefoonscherm via het menu van je browser.

Bron gebruikte afbeelding: screenshot Youtube

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...