In de fik steken Griekse opvangcentrum wordt beloond met vliegticket naar Nederland

Aan de oproepen door diverse politici, zoals onder andere Jesse Klaver van GroenLinks, om Nederland weer vluchtelingen uit Griekenland op te laten nemen, is door de coalitie gehoor gegeven: er is een akkoord om 100 migranten uit Moria naar Nederland te halen. Zo bericht de Telegraaf.

Na de brand die het opvangkamp had verwoest en meer dan 13.000 bewoners had ontheemd, was de oproep van de pro massa-immigratie politici wel te verwachten. Eén ongemakkelijk detail: het lijkt erop dat de branden opzettelijk zijn aangestoken, juist in de verwachting dat deze eerder genoemde politici in de diverse landen druk gaan uitoefenen om migranten op te nemen. Deze missie lijkt dus geslaagd door dit coalitie akkoord en veel tegenstanders van dit beleid verwachten daarom dat dit zal leiden tot herhaling van deze “emotionele chantage”.

Op Twitter berichtte George Mastropavlos over de waarschijnlijkheid dat dit een opzettelijke daad is geweest, zoals het ernaar uitziet door de migranten uit het kamp zelf, maar er bestaan ook vermoedens dat Turkije er iets mee te maken heeft.

Hij bericht:

 • De vuren startten vrijwel gelijktijdig
 • Meerderheid van de migranten was al bepakt en klaar voor vertrek
 • Er zijn video’s waarin zij roepen: “Brand, Moria, Brand”
 • Er is een video van de migranten die op kalme wijze rustig bepakt en bezakt het kamp orderlijk verlaten
 • Opvallenderwijs geen doden of gewonden gerapporteerd onder de 13.000 bewoners van het vrijwel volledig verwoeste kamp
 • Migranten hinderen de brandweer in het blussen van de brand door stenen naar hen te gooien.
Brand in het migrantenopvangcentrum

Hier de nieuwsrapportage van de Griekse televisie, waarin het volgende wordt bevestigd:

 • 20:30 – het eerste vuur en de brandweer dooft het onmiddellijk uit
 • 22:30 – 70km van Moria wordt een ander vuur aangestoken en de brandweer wordt daarheen gestuurd
 • 23:30 – vuren ontsteken op 3 plekken in Moria. Migranten gooien stenen naar brandweerlieden.

Dat het niet onwaarschijnlijk is dat de migranten zelf het vuur hebben aangestoken, blijkt wel uit dit bericht uit 2016, waarbij ook 9 migranten werden gearresteerd in verband met brandstichting in het Moria migrantenopvangkamp.

Geert Wilders (PVV) was zoals te verwachten niet blij met dit compromis. Hij twitterde: “VVD wéér door de knieën. 100 asielzoekers naar Nederland. Het in de fik steken van opvangkampen wordt vanaf nu beloond met een ticket naar Nederland. Ik word er kotsmisselijk van.”

Voor de tegenstanders is er wel een pleister op de wond: als we de gemaakte afspraken mogen geloven, worden de 100 die Nederland nu opneemt (plus eventuele nareizigers) afgetrokken van het migrantenquotum waar Nederland volgens de UNHCR (VN vluchtelingenorganisatie) aan zou moeten voldoen. Dit neemt uiteraard niet Wilders’ verwijt weg dat dit akkoord een verkeerd signaal uitzendt naar de migranten die ook graag hun doorreis naar Nederland willen bespoedigen op vergelijkbare wijze.

Over Nieuwegeluid.nl

 • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
 • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
 • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...