Dagcijfers 16 februari

Leestijd: 2 minuten

Aanpassing 3 minuten geleden door admin

Avondklok: zin of onzin?

Het zal niemand ontgaan zijn, dat de rechter heeft beslist dat de avondklok een niet-rechtsgeldige maatregel was. De regering houdt vast aan het nut van de avondklok en zal via de rechter proberen alsnog haar gelijk te behalen.

Maar wat is het nut eigenlijk van deze avondklok. Kunnen we dat aan de cijfers zien? De regering (of OMT?) beweert uiteraard van wel, maar wat zien we dan? Of zien we ook hier weer het Kleren van de Keizer effect. De invloed van maatregelen is altijd het beste te zien aan veranderingen van het reproductiegetal R. Dat plaatje laten we hier altijd zien, om de grote lijnen duidelijk te maken, maar laten we nu het plaatje eens uitvergroten en proberen te snappen wat we nu (niet) zien:

16 februari Zonnetje

We zien hier dus het verloop van de R-waarde, die in de tweede helft van december met ongeveer 0,15 punt is gedaald van 1,1 tot 0,95. Tot ongeveer 22 januari bleef de R schommelen rondom deze 0,95. Op de dag waarop de avondklok van kracht werd, begon de R niet te dalen met de beoogde 10% (de groene stippellijn) maar steeg juist tot bijna de kritische waarde van 1. Vanaf dat moment pendelt deze een beetje heen en weer tussen die 1 en de 0,95. Voor de Engelse variant heeft het Green Team een maximale verhoging van de R van 0,2 punten berekend (die pas in april wordt bereikt), die echter ook weer vrijwel volledig wordt geneutraliseerd door de toenemende immuniteit.

Maar de vraag was eigenlijk: heeft de avondklok invloed gehad op deze R-waarde? Het beoogde effect had een vrijwel stapsgewijze verlaging rond 22 januari moeten laten zien van ongeveer 0,1. Daar zien we dus helemaal niets van terug, dus geen aantoonbaar effect!

We gaan weer over tot de orde van de dag en laten de opname cijfers voor gisteren, maandag zien. Omdat het maandag is, een flinke toename van deze cijfers: 155, wat voor de maandag geen verrassing is:

Dagcijfers 16 februari

Aan de grafiek van de R-waarde zien we ook dat deze weer iets opgelopen is, ook door het flink bijplussen van de afgelopen dagen:

Nu de ijsperiode inmiddels achter ons ligt, zien we ook de luchtvochtigheid snel oplopen en zal de komende weken flink boven de 6 g/kg gaan liggen. Wat de koude en droge periode die achter ons gaat brengen is nog even een verrassing. Het zijn twee effecten die tegen elkaar in werken: droogte is ongunstig weer, maar vorst is juist weer gunstig, dus spannend om te zien welke invloed het sterkst blijkt te zijn.

Hieronder de geupdate cijfers voor vandaag. Bij de gele lijn (de positieve testen) hebben we ingeschat wat er gemist is toen de teststraten dicht waren en door de aarzeling bij de bevolking om zich te laten testen door het GGD-datalek.

Morgenochtend komt Maurice met een uitgebreide analyse van de weekrapportage van het RIVM, waar weer veel mist is gecreëerd.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 155 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 126
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,98 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

The post Dagcijfers 16 februari appeared first on Maurice de Hond.

Read More Maurice de Hond

Deel deze pagina...