Mijn methode om clickbate en propaganda media artikelen niet te belonen: Archive-links delen!

 • Het massaal delen – juist ook door tegenstanders – van “clickbate” artikelen van linkse media beloont het publiceren van dit soort artikelen.
 • Hogere viraliteit mede gevoed door tegenstanders, motiveert dergelijkse outlets tot publiceren van meer artikelen die “triggeren”.
 • Het gebruik en delen van Archive-links neemt groot deel van de wind uit de zeilen van zulke media en dragen we zelf dus niet bij aan het in stand houden van dergelijke berichtgeving.

De kunst van het triggeren

Eén van de dingen waar de Mainstream Media gretig gebruik van maakt is de kunst van het ’triggeren’ van lezers en social media gebruikers. Inhoud en titels van artikelen dienen zodanig te zijn dat dit de aandacht trekt van zoveel mogelijk mensen om de verspreiding en het aantal lezers enorm te verhogen. En hoe meer een titel, inhoud of onderwerp triggert, hoe meer ogen bereikt worden en dus hoe meer de kassa voor advertentie inkomsten rinkelt! Maar ook diegenen die kritisch zijn op wat de overwegend linkse gevestigde media publiceren, werken zelf mee aan het succes dat deze media hebben met dit soort artikelen.

Voorkom dat je zelf aan succes bijdraagt

Zelf zie ik op diverse rechts-georiënteerde social media kanalen hoeveel artikelen van linkse media worden verspreid door goedwillende gebruikers die alarmerende berichten willen verspreiden onder gelijkgestemden. Echter, hiermee belonen ze juist het gedrag van dergelijke media outlets om vooral door te gaan met dit soort artikelen te maken. Slecht bedrag wordt dus beloond in deze wereld van internet en social media. Hoe kunnen we dit zoveel mogelijk voorkomen?

Bij Nieuwegeluid.nl willen we zoveel mogelijk een bijdrage leveren om “slecht gedrag” (clickbate artikelen, promoten van eigen agenda/propaganda) van linkse media zo min mogelijk te belonen. Maar tegelijkertijd willen we ook belangrijke berichten zoals die door gevestigde media worden gepubliceerd delen via onze eigen social media en via onze eigen webartikelen. De beste methode die we kennen om de wind zoveel mogelijk uit de zeilen te nemen voor de verspreiding van linkse en/of staatspropaganda, danwel clickbate artikelen is het delen van artikel links met behulp van Archive.today.

Archive.today

Met deze webservice kun je een snapshot laten opslaan in hun database en krijg je nog een verkorte URL die je kunt gebruiken om de link alsnog te delen in je eigen artikelen of social media posts. En hier zijn een aantal voordelen aan verbonden:

Voordelen

 • Lezers die op de link klikken worden nu doorverwezen naar de site van Archive.today om daar het artikel te lezen in plaats van dat het aantal klikken en bezoekersaantallen van de desbetreffende outlet stijgen en bijdragen aan het succes ervan. Met name met virale artikelen kan dit een groot verschil maken. Op deze manier draag je dus niet meer bij aan het succes van een artikel, maar kan de inhoud nog steeds effectief verspreid worden.
 • Doordat een snapshot is genomen van het artikel en opgeslagen op de server van Archive.today, betekent dat het dus een permanente, historische versie is die niet later stiekem nog even aangepast kan worden, en indien dit wel gebeurt, dan is dat dus eenvoudig te checken.
 • De URL’s zijn een stuk korter, dus met name op social media waar je maar een beperkt aantal tekens kwijt kunt (zoals Twitter), scheelt dit dus tekstruimte.

Nadelen

Er zijn ook een paar nadelen:

 • Het maken of vinden van de Archive.today snapshot en URL is een extra moeite die je telkens moet doen als je even snel een artikel overal wilt delen. Maar als we dit massaal zouden doen, gaan we wel het succes van linkse propaganda en clickbate enorm beteugelen!
 • Sommige antivirus software schijnt de Archive.today te markeren als “phishing link”, wat natuurlijk mensen die het bericht willen openen zouden kunnen afschrikken. Dergelijke aanmerking is bijzonder, daar er geen persoonlijke en/of financiele gegevens hoeven te worden afgegeven. Plus van de snapshot pagina’s zijn de actieve programmatische elementen van de oorspronkelijke pagina verwijderd en feitelijk alleen tekst, foto’s en de opmaak behouden. Er is dus haast minder risico op zo’n snapshot pagina dan op een originele pagina (waar je bijvoorbeeld te maken zou kunnen krijgen met malware die is verborgen in advertenties).

Wanneer Archive URL’s toepassen?

Met dit alles in gedachten stel ik de volgende principes voor, welke ikzelf ook zoveel als en waar mogelijk probeer toe te passen:

 • Ten eerste beoordeel ik of ik van mening ben dat de publicerende outlet meer of juist minder internet exposure dient te krijgen. Natuurlijk zullen de originele URL’s van eigen artikelen en artikelen van outlets die al via Nieuwegeluid.nl worden aanbevolen gebruikt worden bij het delen op social media en als hyperlinks in artikelen.
 • Bij artikelen van gevestigde en linkse media beoordeel ik of het artikel qua inhoud en titel valt in de categorie clickbate om linkse of staatspropaganda te bevorderen. In dat geval maak ik een snapshot en URL op Archive.today om te delen of in artikelen te gebruiken.
 • Als een artikel van gevestigde (al dan niet linkse) media qua titel en inhoud neutraal is, puur een objectieve nieuwsmelding betreft en zonder politieke voorkeursausje eroverheen, dan zal ik er doorgaans voor kiezen om gewoon de originele URL direct te gebruiken.

Doe dit voortaan ook!

Ik zou iedereen die het gedrag van de gevestigde media zat is, willen aanbevelen om deze principes ook gedisciplineerd en consequent over te nemen bij het delen en vermelden van links. Op deze manier kunnen we met zijn allen “goed gedrag” belonen en “slecht gedrag” ontmoedigen. Ik hoop dat dit ook verklaard waarom en wanneer we dus deze methode toepassen.

Hoe gaat het in zijn werk?

In principe is het proces zeer eenvoudig als je een artikel leest dat je wilt delen via een snapshot versie:

 1. Kopieer de link van het originele artikel
 2. Ga naar http://archive.today
 3. Plak de link in het rode veld en klik op “save”
 4. Als er al een snapshot bestaat, krijg je hiervan een melding en hoef je zelf in principe geen snapshot meer te maken (als de laatste versie nog niet te oud is).
 5. Als er nog geen versie bestaat, heeft het programma even tijd nodig om de snapshot te genereren.
 6. Als de pagina getoond wordt, kun je “share” klikken om de gewenste methode van delen te kiezen.

Voorbeeld

Voorbeeld: als we bijvoorbeeld het artikel van Nu.nl met de URL “https://www.nu.nl/coronavirus/6058211/veiligheidsberaad-versloffen-15-meter-in-horeca-kan-niet-zo-doorgaan.html” willen converteren, dan plakken we deze link in het veld van Archive.today en genereren we de pagina. Het resultaat is deze prachtige korte URL: http://archive.today/lfWly. Zoals je ziet als je de link opent, kun je het artikel mooi extern van de oorspronkelijke bron lezen en kan ik de aangepaste link nu heel makkelijk gebruiken om te delen.

In een Tweet ziet dat er dan zo uit als ik die link gebruik:

Clickbate van effectiviteit ontdoen

Prima oplossing toch? Dan weet je hoe het zit en waarom we dit streven te doen. Het zal vast niet altijd en in alle gevallen zo lukken om uit te voeren en soms kunnen er afwegingen zijn om het in individuele gevallen toch anders te doen. Maar het principe zullen we altijd proberen te volgen.

Hopelijk zullen er meer zijn die dit voorbeeld gaan volgen in de strijd tegen de clickbate media!

Over Nieuwegeluid.nl

 • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
 • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
 • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...