China hield Covid-19 data achter voor WHO onderzoeksteam waar Marion Koopmans deel van uitmaakte, volgens Wall Street Journal

Trots als een pauw hield OMT-lid Marion Koopmans ons op de hoogte van haar activiteiten binnen het onderzoeksteam van 10 wetenschappers die namens de Wereldgezondheidsorganisatie de verschillende theorieën over de oorsprong van de Covid-19 uitbraak in China moest gaan onderzoeken.

Zelfvoldaan wist goedgelovige Koopmans aan Nederland vlak na aankomst in China al te vertellen dat het virus mogelijk helemaal niet uit (Wuhan) China afkomstig was. Dit komt volledig overeen met wat het Chineze RIVM ook beweert, zonder hiervoor bewijs te leveren: het virus zou volgens de CCP voor het eerst zijn intrede hebben gedaan in Italië of een ander Europees land.

Nu lijkt het erop dat het team niet voldoende data heeft ontvangen van China en dat conclusies wellicht dus wat voorbarig zijn. Daarbovenop bereikt ons het bericht dat “onze” Marion Koopmans ook nog eens banden zou hebben (gehad) met aan China-gerelateerde instellingen, zo rapporteert Sky News Australia.

Allereerst lezen we in The Daily Caller:

De Chinese autoriteiten weigerden ruwe gegevens over 174 vroege gevallen van Covid-19 te delen met een team van de Wereldgezondheidsorganisatie dat de oorsprong van de coronaviruspandemie onderzocht, vertelde een van de wetenschappers van het team aan The Wall Street Journal.

Volgens The Journal hebben overheidsinstanties samenvattingen van de coronavirusgevallen aan het WHO-team verstrekt, maar onbewerkte gegevens achtergehouden die aanwijzingen zouden kunnen geven over hoe het virus vroeg in de pandemie werd overgedragen.

‘Ze lieten ons een paar voorbeelden zien, maar dat is niet hetzelfde als ze allemaal doen, wat standaard epidemiologisch onderzoek is,’ vertelde Dominic Dwyer, een Australische microbioloog in het WHO-team, aan The Journal.

In ieder geval kwamen er gemengde berichten vanuit het WHO-onderzoeksteam:

“Dinsdag zei Dr. Peter Embarek, de leider van het WHO-team, dat het ‘uiterst onwaarschijnlijk’ was dat een ongeval bij het Wuhan Institute of Virology verantwoordelijk was voor de eerste infectie bij mensen.”

Embarek vond de hypothese dat het virus door een laboratoriumincident ontsnapt was (er staat immers een bekend virologisch laboratorium dichtbij de vermeende plek van de uitbraak in Wuhan, China) dusdanig onwaarschijnlijk dat het team zich op andere theorieën zou richten.

Ondertussen liep Tedros Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, al de verklaring van Embarek terug en zei dat “alle hypothesen” over de oorsprong van het virus “open blijven en verdere studie vereisen”.

Dat we ons niet teveel moesten voorstellen van de “openheid” die de Chinezen zouden geven aan de WHO onderzoekers konden we eind november al in het NRC lezen:

“Volgens de WHO is de uiteindelijke samenstelling van het team in samenspraak met China bepaald. China heeft parallel een eigen onderzoeksteam gevormd, waarmee het WHO-team zal samenwerken en informatie zal uitwisselen.”

Vervolgens rapporteert Skynews Australia dat tenminste drie van de WHO Covid-19 onderzoekers, waaronder Marion Koopmans, banden hebben met Chineze instellingen, aldus beweert Sky’s Sharri Markson. Dit zou de onpartijdigheid van het onderzoek natuurlijk niet ten goede komen als hier inderdaad sprake van is. Sinds 2008 was Koopmans wetenschappelijk consultant voor het Chinese CDC in Guangdong.

Mevrouw Markson zei dat het van cruciaal belang is dat het publiek vertrouwen heeft in het onderzoek naar de oorsprong van de ziekte…..

Drie van de hoofdonderzoekers, dr. Peter Ben Embarek Peter Daszak en dokter Marion Koopmans, hebben echter banden met de Chinese overheid.

Ze zei dat het vertrouwen van het publiek in het rapport wordt ondermijnd wanneer sommige onderzoekers banden hebben met het land dat wordt onderzocht.

Ze stelt dat er behoefte is aan onafhankelijke onderzoekers om antwoorden te vinden en “geen wetenschappers die door de Chinese regering als oké zijn afgevinkt.”

Marion Koopmans wijfde haar mogelijke belangen die onpartijdigheid kunnen beïnvloeden, weg als complot theorie.

Bronvermelding gebruikte afbeelding: Erasmus MC, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...