Brandbrief van 81 artsen tegen Coronamaatregelen: onvoldoende wetenschappelijke basis voor regels

Op 28 juni jl. publiceerden 81 artsen, waaronder internisten, epidmiologen, psychiaters en ook huisartsen een openbare brandbrief op de website opendebat.info. Hierin riepen zij hun collega’s en politiek op om alle informatie die nu beschikbaar is over het Coronavirus nogmaals kritisch te beschouwen en af te wegen tegen de huidige en toekomstige maatregelen die de regering aan het uitvoeren is.

Volgens hen is er momenteel te weinig wetenschappelijke onderbouwing die de maatregelen op dit moment nog rechtvaardigen. (van harte aanbevolen om deze brief in zijn geheel te lezen, meer links en bronnen onderaan dit artikel).

“Coronamaatregelen richten meer schade aan dan dat zij goed doen”

Zo schrijven zij:

“Via deze weg willen wij onze ernstige bezorgdheid uiten, voortkomend uit de gang van zaken de afgelopen maanden rondom de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus.”

“Wij, een grote groep artsen, menen dat de coronamaatregelen meer schade aanrichten dan goed doen. Wij roepen alle politici op om zelf, onafhankelijk en kritisch het beschikbare bewijs te beoordelen, ook die van andersdenkenden. Wij vragen politici openbaarheid van besluitvorming te eisen en te allen tijde proportionaliteit en subsidiariteit mee te laten wegen.”

Wetenschappelijke onderbouwing op dit moment te dun voor voortzetting maatregelen

Zij wijzen erop dat zij onderkennen dat gedurende de piek en aanvankelijke onzekerheid het nemen van maatregelen verdedigbaar is, maar dat de wetenschappelijke onderbouwing op dit moment te dun is én er inmiddels haast meer bewijs tégen de maatregelen is. Zij doelen daarbij met name onder andere op de volgende maatregelen:

  • de verplichte 1-2 meter sociale afstand en sociale isolatie
  • de hygiënemaatregelen
  • de verplichting van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Zorgen over voorgenomen Spoedwet

Voorts maakt men zich zorgen over de voorgenomen wetsvoorstellen (de al hevig bekritiseerde “Spoedwet”, waarvan behandeling is uitgesteld, maar uitstel is niet hetzelfde als afstel), waarmee de noodverordeningen gebaseerd op de dunne bewijsvoering in de wet vastgelegd zullen worden, terwijl deze niet of nauwelijks de volksgezondheid bevorderen, aldus de artsen. Daarentegen worden dan burgers wel keihard gestrafd met hoge boetes en een strafblad. De artsen wijzen ook op de kritiek die de Orde van Advocaten al had op dezelfde wet, ook vanwege de extreme strafmaat en het openstaan aan willekeur bij handhaving en invulling.

Zorgen over shaming en censuur van wie vragen durft te stellen

Voorts maken zij zich uitzonderlijk zorgen over shaming en censuur van beroepsgenoten die kritische vragen stellen:

“In dit licht is het huidige shamen, blamen en censureren van artsen die een tegengeluid op overheidsbeleid en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu laten horen, die alternatieven naast een vaccinroute belichten of kritische vragen stellen over de gang van zaken, uitermate zorgelijk.”

“Wij vragen aandacht voor en roepen op tot een open discussie, waarbij zorgverleners zich mogen en durven uitspreken zonder angst voor repercussies.”

En:

“Wij maken ons echter in toenemende mate zorgen om de beslotenheid waarin het OMT de overheid adviseert en de snelheid waarmee hypotheses en meningen in beleid verankerd worden.”

De brief is inmiddels volgens de website opendebat.info al meer dan 1.100 keer ondertekend door artsen en medische professionals en meer dan 5.500 keer door niet-medische professionals.

Links naar brief, bronnen en gearchiveerde versies

Mochten om een of andere reden de oorspronkelijke website links het niet (meer) doen, hieronder volgen dezelfde pagina’s in hun gearchiveerde versie (van 1-7-2020):

Gebruikte afbeelding door fernando zhiminaicela van Pixabay

Over Nieuwegeluid.nl

  • Klik hier voor onze handige, uitgebreide nieuwsfeed van diverse alternatieve, onafhankelijke nieuws- en opiniesites, maar ook eigen artikelen over politiek en maatschappij.
  • Voeg onze website toe als app op je mobiel, via “toevoegen” onderaan je telefoonscherm of via je browserinstellingen. Voortaan direct overzicht op je mobiel van alle nieuwste publicaties van onafhankelijke media!
  • Nieuwe Geluid is een platform voor de promotie van vrije en alternatieve media.

Help het Nieuwe Geluid te verspreiden door dit artikel te delen:

Deel deze pagina...