#19 – OP Z’N KOP! met Europarlementariër Sophie in ’t Veld

Podcast Marianne Zwagerman: Deze week is in de podcast OP Z’N KOP schakelen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen naar Brussel om te praten met D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld over de reisbeperkingen binnen Europa en de ongelijkheid, waarbij ieder EU-lidstaat maar wat doet.

Volgens Sophie in ’t Veld zijn de volksvertegenwoordigers in het Europees parlement van links tot rechts het erover eens dat we onze vrijheden terug moeten krijgen, maar vinden regeringsleiders de lappendeken aan maatregelen wel prettig want dat kunnen ze zelf bepalen wat ze doen: zij zijn verslaafd geraakt aan autoritair leiding geven. “Regeringsleiders gedragen zich buiten de constitutie om. Alsof de Nederlandse regering even de grondwet terzijde schuift omdat het even niet uitkomt allemaal.”

Volgens haar is momenteel het grote probleem met parlementen dat ze er niet bovenop zitten, omdat ze te maken hadden met drie handicaps: ze kunnen ten eerste fysiek niet bij elkaar komen, ten tweede zijn hun bevoegdheden beperkt door de crisis en ten derde is er een sfeer ontstaan van: het is crisis dus laten we maar gewoon de regering steunen.  

Sophie in ’t Veld is als D66-Europarlementariër voor meer bewegingsvrijheid, terwijl haar partij in Den Haag wil dat wij “door allerlei hoepeltjes moeten springen”. Marianne Zwagerman vraagt zich af hoe het kan dat D66 zó gretig onze vrijheid heeft kunnen inleveren?

Sophie in ’t Veld reageert daarop met “Maar wat is het alternatief? Als je zegt we doen niks dan heb je ook geen vrijheid terug. Dan ontstaat er ongelijkheid.”

“Het Europees parlement heeft twee dingen gezegd: het is oneerlijk om alleen gevaccineerden te laten reizen. Mensen moeten ook op basis van een test kunnen reizen en ook zij die het al gehad hebben. Daarbij hebben wij als Europees parlement gezegd dat iedereen recht moet hebben een gratis test.”  Read More Op z’n Kop!

Deel deze pagina...